Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να μας βοηθήσουν με τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους αλλά και πολλών ακόμα ψυχικών διαταραχών, σε συνδυασμό με την ψυχοθεραπεία και θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Όσο όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν το κοινωνικό στίγμα που υπήρχε παλαιότερα για την αγωγή αυτή, γίνεται πολύ συνηθισμένο να βλέπουμε τα παρακάτω λάθη κατά τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Σταματάτε απότομα τα φάρμακα επειδή νιώθετε καλύτερα

Μετά από δύο μήνες λήψης αντικαταθλιπτικών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διάθεσή τους έχει βελτιωθεί. Μερικά συμπτώματα κατάθλιψης μπορούν να βρίσκονται σε ύφεση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, ειδικά χωρίς τη γνώμη του γιατρού σας. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα αντικαταθλιπτικό χρειάζεται γύρω στους έξι μήνες αγωγής για να βεβαιωθεί ο γιατρός σας ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος υποτροπής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάθλιχης, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται τα αντικαταθλιπτικά επ' αόριστον.

Δεν ενημερώνετε τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες που έχετε

Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση βάρους και αλλαγές όρεξης
  • Ξηροστομία
  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αϋπνία
  • Κούραση
  • Ζαλάδα
  • Ανησυχία ή άγχος
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή ή στυτική δυσλειτουργία

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη ενός αντικαταθλιπτικού. Πολλές αρχικές παρενέργειες εξαφανίζονται επίσης με τη συνεχή χρήση, επειδή το σώμα μας συνειδητοποιεί ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο, και όχι επιβλαβές. Αλλά σε άλλες περιπτώσεις οι παρενέργειες μπορεί να παραμείνουν. Ενημερώστε τον γιατρό σας για να βρείτε τι μπορεί να συμβαίνει.

Κατάχρηση αλκοόλ ή ναρκωτικών κατά τη λήψη αντικαταθλιπτικών

Η κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ δεν είναι μόνο ένας κοινός και δυνητικά προβληματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάθλιψης, αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε αντικαταθλιπτικά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία, και η λήψη ναρκωτικών όπως η μαριχουάνα, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες και η ηρωίνη ενώ παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά σας συμπτώματα. Αν συνειδητοποιήσετε ότι κάνετε κατάχρηση κάποιας ουσίας, μιλήστε με τον γιατρό σας για να λάβετε την απαραίτητη βοήθεια.

Δεν λέτε στο γιατρό σας για άλλες παθήσεις ή άλλα φάρμακα που παίρνετε

Τα αντικαταθλιπτικά δεν ενδείκνυνται για άτομα με ορισμένες παθήσεις και μπορούν να αντιδράσουν με κάποια φάρμακα. Είναι σημαντικό να δώσετε στον ψυχίατρό σας ένα λεπτομερές ιστορικό.

Βασίζεστε αποκλειστικά στα αντικαταθλιπτικά

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, δεν θα πρέπει όμως να είναι το μόνο σας εργαλείο για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με ψυχοθεραπεία, αλλά και προσπάθειες να έχουμε μια υγιεινή ρουτίνα στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν νιώθετε αλλαγή από τα φάρμακα και δεν το λέτε στον γιατρό σας

Αν έχει περάσει λίγος καιρός και δεν αισθάνεστε καμία βελτίωση στα συμπτώματά σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνετε κάτι λάθος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα πάνε καλύτερα με ορισμένους τύπους αντικαταθλιπτικών από άλλους. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να αλλάξετε την δόση ή και το φάρμακο που παίρνετε. Αυτό συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας