Τα τελευταία χρόνια διαβάζουμε διάφορα για τη χρήση των αντηλιακών που μας έχουν κάνει να αναρωτιόμαστε για την αποτελεσματικότητά τους. Θα αναλύσουμε παρακάτω τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τα αντηλιακά.

Μύθος: Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι, όταν βρίσκεστε στην παραλία ή όταν κάνετε σπορ σε εξωτερικούς χώρους.

Ο ήλιος προκαλεί βλάβες στο δέρμα σας με τις ακτίνες UVA και UVB. Η UVA έχει  μεγαλύτερο μήκος κύματος και μπορεί να φτάσει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματός σας, προκαλώντας αλλαγές στο κολλαγόνο που σχετίζεται με τη γήρανση και τις ρυτίδες. Οι ακτίνες UVB είναι πιο κοντές και επηρεάζουν το ανώτερο στρώμα του δέρματός σας, την επιδερμίδα. Και οι δύο τύποι ακτίνων διεισδύουν στο δέρμα κάθε μέρα, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, προκαλώντας μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος ενώ ταυτόχρονα προκαλούν εξανθήματα και εξάρσεις (φωτοαλλεργία).  

Η χρήση αντηλιακού ευρέως φάσματος, καθημερινά όλες τις εποχές του χρόνου, είναι εξαιρετικά απαραίτητη για την προστασία του δέρματός σας. Ο όρος «ευρέως φάσματος», δηλώνει την προστασία σας τόσο από την UVA όσο και από την UVB ακτινοβολία.

Μύθος: Ο δείκτης προστασίας πάνω από SPF30 δεν προσφέρει τίποτα

Ο δείκτης προστασίας SPF σας δείχνει πόσο χρόνο θα χρειαζόταν για να κάψει ο ήλιος το δέρμα σας όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε σύγκριση με τη μη χρήση του. Ο  δείκτης SPF15 εμποδίζει το 93% των ακτίνων UVB να επηρεάσουν το δέρμα σας, ο SPF30 εμποδίζει το 97%, ενώ ο SPF50 μπλοκάρει το 98% των ακτίνων. Ίσως , αρκετοί από εσάς πιστεύετε ότι η διαφορά αυτή είναι πολύ μικρή και αδιαφορείτε.

Πρέπει να καταλάβετε ότι, όταν σε ένα εργαστήριο εφαρμόζεται σωστά ένα SPF50, μπλοκάρει το 98% των ακτίνων. Στην πραγματικότητα όμως, βάζετε πολύ λιγότερη ποσότητα από αυτή στο εργαστήριο  οπότε πιθανότατα πλησιάζετε πιο κοντά σε SPF30. Άρα, η αντηλιακή προστασία  εξαρτάται από τη σωστή εφαρμογή του αντηλιακού. Επομένως η χρήση υψηλότερου SPF, σας προσφέρει ‘’χώρο για λάθη’’ κατά τη χρήση του.

Το Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+ χωρίς άρωμα, είναι το κατάλληλο αντηλιακό για όλους τους τύπους δέρματος και όλους τους φωτότυπους. Παρέχει πολύ υψηλή, ευρέος φάσματος προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τις επιβλαβείς ακτίνες UVB/UVA & ULTRA ΜΑΚΡΕΣ UVA και απόλυτη προστασία κατά της βαθιάς κυτταρικής βλάβης.

Οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείτε τους παρακάτω κανόνες στη χρήση του αντηλιακού:

  • Εφαρμόζετε μισό κουταλάκι του γλυκού στο πρόσωπο, ένα γεμάτο κουταλάκι του γλυκού εάν εφαρμόζεται στο πρόσωπο και το λαιμό και ένα σφηνάκι αν το απλώνετε σε όλο το σώμα.
  • Σε εξωτερικούς χώρους, προτιμήστε ένα αντηλιακό ευρέως φάσματος με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF30. Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε δύο ώρες.
  • Χρησιμοποιείτε αδιάβροχο αντηλιακό εάν σκοπεύετε να κολυμπήσετε ή να ιδρώσετε που είναι αποτελεσματικό για 40-80 λεπτά.
  • Ενσωματώνετε το αντηλιακό στην πρωινή φροντίδα της επιδερμίδας σας. Θα ήταν καλύτερο να το φοράτε 30 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.
  • Όταν πρόκειται για σπρέι, για να έχετε ομοιόμορφη κάλυψη πρέπει να το απλώσετε με τα χέρια σας αμέσως μετά το ψέκασμα. Το αντηλιακό για όλη την οικογένεια, Anthelios Family Spray SPF50+ της La Roche Posay παρέχει πολύ υψηλή προστασία ευρέος φάσματος (UVA, UVB) και βοηθά στην προστασία από τις βλάβες που προκαλούν η ρύπανση και η φωτογήρανση.

Είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα ενηλίκων και παιδιών.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;