Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τα συμπτώματα πολλών ασθενειών και να μας βοηθήσει να νιώθουμε καλύτερα. Μια από αυτές τις ασθένειες είναι η οστεοαρθρίτιδα. Δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, αλλά ορισμένες τροφές είναι γνωστό ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

Μια ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Το υπερβολικό βάρος είναι μεγάλος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας λόγω της πίεσης που ασκείται στις αρθρώσεις σας. Μελέτες δείχνουν ότι η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.

Τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Πολλά από τα τρόφιμα που συνήθως καταναλώνονται ως μέρος της Μεσογειακής διατροφής είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η Μεσογειακή διατροφή συμπεριλαμβάνει τροφές όπως ψάρια και ελαιόλαδο, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Περιορίζει επίσης τα τρόφιμα που είναι γνωστό ότι χειροτερεύουν τις φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως τα γαλακτοκομικά, η ζάχαρη και το κόκκινο κρέας.

Αν θέλετε να ακολουθήσετε την Μεσογειακή διατροφή, αυτές είναι μερικές συμβουλές:

  • Καταναλώστε λιγότερο κρέας, ειδικά επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά
  • Καταναλώστε περισσότερα ψάρια, ειδικά λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός - είναι καλές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων που μειώνουν τη φλεγμονή
  • Καταναλώστε μια ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά για να εξασφαλίσετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών - όσα περισσότερα χρώματα, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά
  • Φροντίστε να λαμβάνετε επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών από δημητριακά ολικής άλεσης, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι - περιέχουν άφθονες βιταμίνες και μέταλλα με αντιφλεγμονώδη δράση
  • Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο, αλλά προτιμήστε το ωμό σε σαλάτες
  • Αποφύγετε λιπαρές σάλτσες με βάση την κρέμα ή την μαγιονέζα

Οστεοαρθρίτιδα και βάρος

Αν πάσχετε από οστεοαρθρίτιδα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα. Το να είστε υπέρβαροι μπορεί να ασκήσει περιττή πίεση στα γόνατά σας και σε άλλες αρθρώσεις που φέρουν βάρος που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, όπως τα ισχία. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.


Το λίπος στο σώμα σας απελευθερώνει επίσης πρωτεΐνες που προκαλούν φλεγμονή. Αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να υπάρχουν οπουδήποτε στο σώμα σας και να επιδεινώσουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων αρθρώσεων όπως τα χέρια σας, που δεν φέρουν βάρος.


Θα πρέπει να συνδυάσετε την υγιεινή διατροφή με τακτική, χαμηλής έντασης άσκηση, όπως το ποδήλατο ή τα αθλήματα με βάση το νερό για να διατηρήσετε δυνατούς τους μύες που υποστηρίζουν τις αρθρώσεις σας και να μειώσετε την πιθανότητα αύξησης βάρους.

Χοληστερόλη και οστεοαρθρίτιδα

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και η διατήρηση της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε άτομα με την πάθηση. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι επίσης σημαντικό για τη γενική υγεία να μειώσετε τη χοληστερόλη σας αν είναι υψηλή.
Για να μειώσετε τα επίπεδα χοληστερόλης θα πρέπει να μειώσετε την ποσότητα των τροφών με καταναλώνετε με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως βούτυρο, προϊόντα ζαχαροπλαστικής, αλλαντικά, κόκκινο κρέας και λάδι καρύδας.


Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να τρώτε περισσότερους ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Αυτές οι τροφές είναι όλες καλές πηγές φυτικών ινών και είναι γνωστό ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα