Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει τη βιταμίνη Β12 σε επαρκείς ποσότητες. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν διάφορες ομάδες ατόμων και ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας.

Πώς εκδηλώνεται μια ανεπάρκεια και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Μια έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Η πρόσληψη μπορεί να είναι ανεπαρκής, η απορρόφηση μειωμένη ή η ανάγκη αυξημένη.

Η Γερμανική Εταιρεία Διατροφής (DGE) εκτιμά ότι η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 (κοβαλαμίνες) είναι 4 μg την ημέρα για παιδιά άνω των 13 ετών, εφήβους και ενήλικες. Για τις έγκυες γυναίκες είναι 4,5 µg ημερησίως και για τις θηλάζουσες γυναίκες 5,5 µg.

Η τιμή για τους ενήλικες προέκυψε από μελέτες στις οποίες εξετάστηκαν διάφοροι βιοδείκτες, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για την ολική βιταμίνη Β12 και την ολοτρανσκοβαλαμίνη καθώς και για το μεθυλομαλονικό οξύ και την ομοκυστεΐνη. Η τιμή για το μεθυλομαλονικό οξύ αυξάνεται όταν εξαντλούνται τα αποθέματα Β12, οι χαμηλές τιμές της ολοτρανσκοβαλαμίνης υποδεικνύουν ήδη αρνητικό ισοζύγιο Β12 πριν από την ύπαρξη έκδηλης ανεπάρκειας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για διάφορες λειτουργίες, όπως η κυτταρική διαίρεση, ο σχηματισμός του αίματος και το νευρικό σύστημα. Μια ανεπαρκής παροχή μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ωχρότητα ως σημάδια αναιμίας, αλλά και σε νευρολογικές διαταραχές που εκδηλώνονται με αισθητηριακές διαταραχές όπως μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, μυϊκή αδυναμία ή απώλεια αντανακλαστικών.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν διαταραχές ελλειμματικής προσοχής ή καταθλιπτική διάθεση. Δεδομένου ότι ο οργανισμός διαθέτει επαρκή αποθηκευτική ικανότητα, ένα έλλειμμα μπορεί να περάσει απαρατήρητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη, σε ανεπαρκή πρόσληψη ή σε αυξημένες ανάγκες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός λαμβάνει τη βιταμίνη Β12 σχεδόν αποκλειστικά από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Καλοί προμηθευτές είναι τα ψάρια και το κρέας, αλλά σχετικές ποσότητες μπορούν επίσης να βρεθούν στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και στα αυγά. Συνεπώς, η DGE συνιστά τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης σε άτομα που κάνουν χορτοφαγική διατροφή.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή μπορεί επίσης να υπολείπονται, εάν η χαμηλή πρόσληψη και οι αυξημένες ανάγκες συμπίπτουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου