Η χαμηλή σεξουαλική ικανοποίηση στη μέση ηλικία, μπορεί ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικής νοητικής εξασθένησης, αναφέρει νέα έρευνα του Penn State.

Η μελέτη, που παρακολούθησε συσχετισμούς μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας, σεξουαλικής ικανοποίησης και νοητικής λειτουργίας σε εκατοντάδες άντρες 56 έως 68 ετών, ανακάλυψε ότι πτώση στη σεξουαλική ικανοποίηση και στη στυτική λειτουργία συνδέονταν με μελλοντική απώλεια μνήμης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Gerontologist και τα ευρήματα δείχνουν προς πιθανό νέο παράγοντα κινδύνου για τη νοητική εξασθένηση.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία  818 αντρών που συμμετείχαν στην έρευνα Vietnam Era Twin Study of Aging. Μέσω νευροψυχολογικών τεστ εξετάστηκαν νοητικές αλλαγές σε 12 χρόνια, με προσαρμογές για τις νοητικές ικανότητες στη νεαρή ενήλικο ζωή.

Η στυτική λειτουργία και η σεξουαλική ικανοποίηση μετρήθηκαν μαζί με τη νοητική λειτουργία, χρησιμοποιώντας το International Index of Erectile Function.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν στατιστικό μοντέλο για να κατανοήσουν πώς οι 3 παράγοντες άλλαζαν καθώς μεγάλωναν οι άντρες.

Οι ερευνητές εστίασαν στην αντίληψη των συμμετεχόντων για το σεξ, πώς αισθάνονταν για τη σεξουαλική τους ζωή και πώς αυτή επηρέαζε τη νοητική λειτουργία. Οπως σημείωσαν, πολλοί άντρες θα μπορούσαν σωματικά να είναι στην ίδια κατάσταση αλλά να έχουν εντελώς διαφορετικά επίπεδα ικανοποίησης.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι πτώση της στυτικής λειτουργίας και της σεξουαλικής ικανοποίησης συνδέονταν με μείωση της μνήμης, που δείχνει προς σχέση μεταξύ ψυχολογικής και σωματικής υγείας.

Σχετικά με τη σχέση, διαχρονικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυξήσεις ή μειώσεις στη στυτική λειτουργία και στη σεξουαλική ικανοποίηση συνδέονταν με παράλληλες αυξήσεις ή μειώσεις στη νοητική λειτουργία.

Οι συσχετισμοί ίσχυαν και μετά από προσαρμογές για δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας-κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της σεξουαλικής ζωής και της νοητικής λειτουργίας.

Πηγές:
Gerontologist

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων