Η μουσική δεν είναι μόνο για ψυχαγωγία. Το να υπάρχει ως υπόκρουση μπορεί να βοηθήσει κάποιον να συγκεντρώνεται καλύτερα- ακόμα και αν έχει ΔΕΠΥ.

Όμως, καθώς οι άνθρωποι και η μουσική έχουν τόση ποικιλία πώς αποφασίζει κάποιος ποια είναι η καλύτερη για αυτόν μουσική;

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσον αφορά την ενίσχυση της δύναμης του νου δεν υπάρχει ένα μόνο είδος μουσικής που να ταιριάζει σε όλους.

Εξαρτάται από τον άνθρωπο και σε τι αυτός ανταποκρίνεται. Ο ειδικός του Χάρβαρντ έχει πολλά αγαπημένα, όπως χιπ χοπ, ραπ, ποπ, κλασική και όπερα. Για αυτόν δεν παίζει ρόλο το είδος.

Ως μουσικός και νευροεπιστήμονας του Χάρβαρντ, έχει διαπιστώσει ότι οικεία μουσική ή τραγούδια που ευχαριστιέται και γνωρίζει καλύτερα είναι τα πιο αποτελεσματικά για τη μεγιστοποίηση της συγκέντρωσης.

Ρύθμιση της playlist για βέλτιστη συγκέντρωση

Ερευνα του 2018 ανακάλυψε ότι οικεία μουσική ενεργοποιεί πολλές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την κίνηση, επομένως η εστίαση είναι σε όλο το σώμα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί, όπως λέει, να τραγουδά και να νιώθει έναν γνωστό ρυθμό στο σώμα του. Επειδή έχει ακούσει πρωτύτερα το τραγούδι, έχει τη χαρά να περιμένει τη συνέχεια.

Όταν πρέπει να συγκεντρωθεί, η οικεία μουσική τον βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και στη σύνδεση με τα συναισθήματα  που χρειάζεται για να είναι πλήρως παρών.

Για παράδειγμα

  • Αν είναι θυμωμένος για κάτι και χρειάζεται να χαλαρώσει θα μπορούσε να ακούσει το “Lose Yourself” του Eminem.
  • Αν καταστέλλει τη λύπη του για μια απώλεια και δεν έχει ενέργεια για να συγκεντρωθεί θα ακούσει το “Adagio in G Minor” του  Albinoni.
  • Αν νιώθει θυμό ή ταραχή θα μπορούσε να επιλέξει το “Smells Like Teen Spirit.” των Nirvana.
  • Αν έχει στρες θα μπορούσε να επιλέξει κάτι για να τον ηρεμήσει όπως το “Flowers” της Miley Cyrus’  ή το “Big Green Tractor.” του Jason Aldean.

Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η ευχαρίστηση από τη μουσική ακολουθεί καμπύλή σχήματος U.

Πρώτα αυξάνει αλλά μετά από λίγο όταν ο εγκέφαλος τη συνηθίσει μειώνεται το όφελος.

Άλλη ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το είδος της μουσικής που επηρεάζει πιο θετικά τη μάθηση είναι τραγούδια "απαλά-γρήγορα" όπως το “Love on Top” της Beyoncé.

Η μουσική μπορεί να διαταράσσει λιγότερο από τη μουσική με στίχους.

Πώς η οικεία μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που η μουσική μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα συγκέντρωσης του εγκεφάλου.

Ενας μηχανισμός αφορά τη μείωση τους στρες και της κορτιζόλης ενώ επιτρέπει στο κέντρο προσοχής να εργάζεται χωρίς διακοπή.

Στον εγκέφαλο τα κέντρα συγκέντρωσης συνδέονται άμεσα με περιοχές που επεξεργάζονται τα συναισθήματα- επομένως οποιοδήποτε είδος μουσικής που κάνει κάποιον να έχει πιο πολλές συναισθηματικές διακυμάνσεις θα μπορούσε να διαταράσσει τη συγκέντρωσή του.

Όταν κάποιος καταστέλλει τα συναισθήματά του, τα αρνητικά συναισθήματα παραμένουν στον εγκέφαλο και χάνεται η ικανότητα εστίασης. Ετσι, αν η μουσική τον βοηθά να συνδέεται με τα συναισθήματα, μπορεί να τον βοηθήσει να σκεφτεί πιο καθαρά, καταλήγει ο ειδικός του Χάρβαρντ.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Ο Π. Πολάκης ο πρώτος γιατρός εκτός ΕΣΥ που χειρούργησε σε δημόσιο νοσοκομείο
Αποσύρεται παρτίδα του Physiomer Baby - Τι αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΦ
Αναπτύσσεται εξέταση αίματος για την έγκαιρη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος