Εδώ και χρόνια, ο φαρμακευτικός κλάδος στην Ελλάδα καλείται να αντεπεξέλθει μια πληθώρα προκλήσεων λόγω του φορολογικού πλαισίου. Ύστερα και από τα προβλήματα που ανέδειξε η πανδημία, κατέστη σαφές για την Ε.Ε. πως έπρεπε να ληφθούν μέτρα που θα ενθαρρύνουν και θα ενισχύσουν τη φαρμακοβιομηχανία σε ευρωπαϊκό έδαφος. Έτσι, τον Απρίλιο του 2023, η Ε.Ε. πρότεινε και επισήμως την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της -τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια- ώστε η εν λόγω νομοθεσία να καταστεί πιο ευέλικτη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η αναθεώρηση θα στηρίξει την καινοτομία και θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της φαρμακευτικής βιομηχανίας της Ε.Ε., ενώ στόχος της είναι να καταστήσει τα φάρμακα περισσότερο διαθέσιμα, προσβάσιμα και οικονομικά προσιτά.

Η DEMO, στηριζόμενη στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της και στα στέρεα θεμέλιά της, ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 ανακοίνωσε ένα εξαετές επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 356 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 25% του συνόλου των επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και αναμένεται να αυξήσει το εγχώριο ΑΕΠ κατά 1,13 δισ. ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ.

Το πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο θα ενισχύσει σημαντικά τη θέση της εταιρείας στις διεθνείς αγορές και θα της επιτρέψει να αποτελέσει βασικό πυλώνα στη δυναμική των εξαγωγών της χώρας. Μάλιστα, η DEMO είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της βιοτεχνολογίας, και η πρώτη ελληνική εταιρεία που θα παράγει πρώτες ύλες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη φαρμακευτική στρατηγική της Ευρώπης, για αναβάθμιση της παραγωγής πρώτων υλών στην Ε.Ε.

Στόχος της DEMO είναι να γίνει η κορυφαία ελληνική φαρμακευτική εταιρεία, αναπτύσσοντας περίπου 170 νοσοκομειακά προϊόντα, που θα της δώσουν τη δυνατότητα ως το 2027 να καλύψει μέχρι και το 20% των νοσοκομειακών αναγκών σε όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, η DEMO βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, που ενισχύεται από τις επενδύσεις της, με τζίρο 230 εκατ. για το 2022. Η εταιρεία διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο με περισσότερες από 2.900 άδειες, ενώ οι εξαγωγές σε επώνυμα προϊόντα ανέρχονται στο 84% της ετήσιας παραγωγής σε 85 χώρες.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα διαμορφώνει μια νέα, σύγχρονη ταυτότητα και διεκδικεί ισχυρή θέση στο διεθνές σκηνικό, η DEMO με τις επενδύσεις της αποτελεί μια δύναμη προόδου σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος