Τα παιδιά στη Βρετανία εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα αυξημένα επίπεδα τερηδόνας και καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους, καθώς οι οικογένειές τους αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα και να αντέξουν οικονομικά τα θρεπτικά γεύματα- με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή διατροφή των μικρότερων μελών τους, αναφέρει έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού νοσοκόμες που απασχολούνται σε σχολικές δομές της χώρας και οδοντίατροι.

Γεγονός, που σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οφείλεται στο  κόστος διατροφής, το οποίο αυξάνεται συνεχώς φτάνοντας σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών. Οι νοσηλεύτριες ανέφεραν ότι βλέπουν αρκετά παιδιά να μεταφέρουν τα σχολικά γεύματα που τους παρέχονται στο σπίτι για τους γονείς τους, ενώ υπάρχει και ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών που λιποθυμά λόγω πείνας.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 313 σχολικούς νοσοκόμους και οδοντιάτρους διαπίστωσε ότι στα δύο τρίτα των παιδιών που εξετάστηκαν, τα προβλήματα υγείας επιδεινώθηκαν επιβεβαιώνονας τη δυσκολία των γονιών τους να αντεπεξέλθουν στο σημαντικά αυξημένο έξοδο για θρεπτικά γεύματα.

Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας ήταν η τερηδόνα και τα κατεστραμμένα δόντια –που παρατηρήθηκαν από σχεδόν τέσσερις στους πέντε νοσηλευτές και οδοντίατρους παιδιών– καθώς και η επιδείνωση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη και οι αλλαγές συμπεριφοράς, όπως αποτυπώνει το άγχος και η αυξημένη ευερεθιστότητα.

Η μελέτη διεξήχθη από τη Saphna και τη Βρετανική Οδοντιατρική Ένωση (BDA) ως μέρος της εκστρατείας No Child Left Behind που προτρέπει την κυβέρνηση να δεσμευτεί για δωρεάν σχολικά γεύματα για κάθε μαθητή δημοτικού σχολείου στην Αγγλία.

Οι κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας έχουν αρχίσει να προσφέρουν καθολικά δωρεάν σχολικά γεύματα σε μαθητές δημοτικού σχολείου, ενώ το Λονδίνο θα ακολουθήσει το παράδειγμα από τον Σεπτέμβριο. Όλα τα παιδιά στα σχολεία στην Αγγλία θα δικαιούνται δωρεάν σχολικά γεύματα μέχρι το τέλος του 2ου έτους, ενώ μετά από αυτό η χορήγηση θα ισχύει με συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια.

Η επέκταση των δωρεάν σχολικών γευμάτων στην Αγγλία θα κοστίσει περισσότερο από 1 δισ. λίρες το χρόνο, αλλά οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα οφέλη των παιδιών που έχουν καλύτερες επιδόσεις στα σχολεία και τρέφονται πιο υγιεινά θα είναι πολλαπλάσια. 

Πάνω από τα τρία τέταρτα των εκατοντάδων σχολικών νοσηλευτών και οδοντιάτρων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι ένα καθημερινό θρεπτικό γεύμα θα βελτίωνε την υγεία των μαθητών του δημοτικού σχολείου σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό. Το ενενήντα τέσσερα τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστήριξε την πρόταση συνολικά.

Πηγές:
https://www.theguardian.com/society/2023/jun/28/cost-of-living-worsening-health-children-uk-school-nurses

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια