Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών την ημέρα συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο για κατάθλιψη, δήλωσαν ερευνητές.

Στοιχεία που συλλέχτηκαν από τη βάση δεδομένων UK Biobank, υποδεικνύουν ότι μεσήλικες και ηλικιωμένοι που κατανάλωναν 30γρ την ημέρα ξηρούς καρπούς-αμύγδαλα, φυστίκια, φουντούκια και κάσιους- ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά ή ότι είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Αν και τα ευρήματα που δεν εξηγούν γιατί συμβαίνει αυτό, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των ξηρών καρπών έχουν ενδεχομένως προστατευτική δράση.

Ο Bruno Bizzozero-Peroni, του University of Castilla-La Mancha στην Ισπανία, δήλωσε ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν ακόμα ένα όφελος των ξηρών καρπών, με τη μείωση κατά 17% της κατάθλιψης.

Εξετάστηκαν στοιχεία 13.000 ανθρώπων 37-73 ετών, μεταξύ 2007 - 2020. Αυτοί δεν είχαν αναφέρει κατάθλιψη στην έναρξη της έρευνας.

Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών και κατά τη διάρκεια της έρευνας καταγράφηκε διάγνωση κατάθλιψης (όπως αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες) και χρήση αντικαταθλιπτικών.

Μετά από 5 χρόνια, αναφέρθηκαν περισσότερα από 1.100 περιστατικά κατάθλιψης.

Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι όσοι έκαναν χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση ξηρών καρπών (30γρ την ημέρα) είχαν 17% χαμηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης έναντι αυτών που δεν έτρωγαν καρπούς.

Το εύρημα ίσχυε ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την ψυχική υγεία, όπως τρόπος ζωής, παθήσεις και ΔΜΣ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω