Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική πάθηση που εξασθενεί τα οστά στις αρθρώσεις. Είναι ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας παγκοσμίως και επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Για μερικούς ανθρώπους τα συμπτώματα είναι ήπια, ενώ για άλλους ο πόνος μπορεί να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα. Όσο περνούν τα χρόνια, και ειδικά αν δεν λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την επιβράδυνση της εξέλιξής της, η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να γίνει πιο σοβαρή και τα συμπτώματα χειρότερα.

Όσο πιο νωρίς λάβετε την διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσετε να αντιδράσετε. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολο, μιας και τα αρχικά της συμπτώματα δεν είναι πάντα εμφανή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά.

Πόνος στις αρθώσεις

Οι πονεμένες αρθρώσεις είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της οστεοαρθρίτιδας. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018, η εμφάνιση πόνου στα αρχικά στάδια της οστεοαρθρίτιδας είναι συνήθως προβλέψιμη. Για παράδειγμα, το περπάτημα στις σκάλες μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις του γόνατος.

 Ευαισθησία στις αρθρώσεις

Η ευαισθησία πάνω και γύρω από τις αρθρώσεις ενός ατόμου μπορεί να υποδεικνύει τα πρώιμα στάδια της οστεοαρθρίτιδας. Αυτό το σύμπτωμα προέρχεται από την πίεση σε περιοχές πάνω ή γύρω από την άρθρωση. Μπορεί να υπάρχει ορατό πρήξιμο γύρω από την άρθρωση, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου συχνό στα πρώτα στάδια.

 Η ώρα που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα

Εκτός από την εμφάνιση συμπτωμάτων μετά από δραστηριότητες, τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα μπορεί να εμφανίσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων στο τέλος της ημέρας και τη νύχτα. Αυτό το σημάδι επίσης σημαίνει ότι η πάθηση έχει ήδη εξελιχθεί σε έναν βαθμό.

 Νέοι ήχοι και αισθήσεις

Όταν είναι άθικτος, ο χόνδρος απορροφά τους κραδασμούς, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας, αυτός ο χόνδρος σταδιακά σκληραίνει και μπορεί να εμφανιστεί ερεθισμός. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα να παρατηρήσουν πως οι αρθρώσεις τους κάνουν πιο συχνά "κρακ".

 Δυσκαμψία

Κατά τα πρώτα στάδια της οστεοαρθρίτιδας, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει ότι ορισμένες περιοχές του σώματος γίνονται λιγότερο εύκολες να μετακινηθούν. Μπορεί να παρατηρήσετε μειωμένο εύρος κίνησης. Αυτή η απώλεια ευελιξίας στις αρθρώσεις συμβαίνει αργά. Στα αρχικά στάδια, μπορεί να είναι πολύ ήπια. Ωστόσο, η έγκαιρη παρατήρησή της μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε αποτελεσματική θεραπεία.

 Ποια μέρη του σώματος μπορεί να επηρεάσει η οστεοαρθρίτιδα;

  • τα γόνατα
  • τα χέρια, ιδιαίτερα στη βάση του αντίχειρα
  • τους γοφούς
  • την κάτω σπονδυλική στήλη
  • τον λαιμό
  • τα πόδια

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο