Το μοναδικό επιστημονικό συνέδριο στην Ελλάδα που θέτει εξολοκλήρου στο επίκεντρό του την επιληψία, «επιστρέφει» στην Αθήνα.

Ο λόγος για το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας που διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).

Το Συνέδριο, το οποίο έχει καταστεί θεσμός, θα λάβει χώρα στην πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στο Ξενοδοχείο Royal Olympic (Αίθουσα Olympia), από τις 28 Σεπτεμβρίου έως την 1 Οκτωβρίου 2023, αποκλειστικά δια ζώσης.

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας έχει στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και την προβολή των νεότερων δεδομένων στην έρευνα και τη διαχείριση ατόμων με επιληψία.

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν στην ετήσια επιστημονική εκδήλωση του Π.Ε.Σ.Ε., με επίκεντρο ένα πλούσιο σε θεματολογία πρόγραμμα.

Ειδικότερα, στο Συνέδριο έχουν προσκληθεί επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Νευρολογίας, οι οποίοι θα κληθούν να μεταφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από ενδιαφέρουσες διαλέξεις, ποικιλόμορφα στρογγυλά τραπέζια, αντιπαραθέσεις και βίντεο-παρουσιάσεις περιστατικών, δίνοντας έναυσμα για δημιουργικό διάλογο σε επίκαιρα θέματα.

Ιδιαίτερη συμβολή στους στόχους του Συνεδρίου, έχει η παρουσίαση του ερευνητικού έργου αξιόλογων νέων επιστημόνων.

Η επιληψία είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει περισσότερα από 65 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, καθιστώντας τη μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαταραχές. Στην Ελλάδα, περίπου 85.000 άτομα έχουν επιληψία. Η άγνοια, η κοινωνική προκατάληψη, η απρόβλεπτη κρίση, η ανησυχία για το μέλλον σχετικά με την εκπαίδευση, εργασία, οικογένεια, οδήγηση, ασφάλεια καθώς και η υπερπροστασία των παιδιών με επιληψία είναι προβλήματα που σχετίζονται με τη σωστή διάγνωση και ενημέρωση. Η έλλειψη ευαισθητοποίησης, βασιζόμενη σε επιστημονικά δεδομένα, έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη ζωή όσων έχουν πληγεί από επιληψία. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ένα ποσοστό γύρω στο 30% έχει διαγνωστεί λάθος ότι έχει επιληψία.

Ο Π.Ε.Σ.Ε., μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας κατά της Επιληψίας (ILAE) έχει σαν κύριο σκοπό να προωθήσει και να διαδώσει τη γνώση για την επιληψία, την προώθηση της έρευνας για την πρόληψη, τη θεραπεία, τη φροντίδα και τις συνέπειες της επιληψίας.

Το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας τελεί υπό την αιγίδα της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.).

Χορηγούνται 22 Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CMECPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και 10 Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης.

Προσυνεδριακή ενότητα ανοιχτή για το κοινό

Την ίδια στιγμή, την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρες 18:00 – 20:00 θα πραγματοποιηθεί Προσυνεδριακή ενότητα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης, της φροντίδας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με επιληψία, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.).

Η Προσυνεδριακή ενότητα, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα περιλαμβάνει ενημερωτικές ομιλίες που σχετίζονται με την Επιληψία και ομιλίες που αφορούν σπάνια νοσήματα και επιληψία, με την τιμητική συμμετοχή του Συλλόγου Ασθενών με Κληρονομικά Μεταβολικά Νοσήματα «Κρίκος Ζωής», του Σωματείου «95» - Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς και του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Νευροϊνωμάτωση «Ζωή με NF».

Ειδικές Επιστημονικές Ενότητες

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω Επιστημονικές Ενότητες:

- Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2023, 16:20 - 18:10: Η θέση της Γενετικής στην επιληψία

Σε συνεργασία με την Eλληνική Παιδονευρολογική Εταιρεία

- Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 12:00 - 13:40: Ηλεκτροεγκεφαλογραφία

Σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Νευροφυσιολογίας

- Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023, 15:30 - 16:45: Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και επιληψία

Σε συνεργασία με την Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία

Το Επιστημονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου, καθώς και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα https://epilepsycongress.gr/ 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα