Ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα στο αναπνευστικό, θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την έκθεσή τους σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά ή άλλα ζώα δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Τα παραπάνω επισημαίνονται σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με αφορμή τον κίνδυνο μόλυνσης από ιό της γρίπης των πτηνών Η5 που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.

Οι ειδικοί του ECDC εκτιμούν πως ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός έως μέτριος για άτομα που εκτίθενται επαγγελματικά ή με άλλο τρόπο σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ​​ή οικόσιτα). Προς το παρόν, η μόλυνση ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών παραμένει σπάνια.

Καλούν τους υπεύθυνους των χωρών - μελών να εντείνουν την επιδημιολογική επιτήρηση τους χειμερινούς μήνες, όταν οι ιοί της εποχικής γρίπης κυκλοφορούν στον πληθυσμό.

Για τον εντοπισμό ανθρώπινων λοιμώξεων από τον ιό της γρίπης των πτηνών προτείνεται η ακόλουθη προσέγγιση:

Τα άτομα που εισάγονται σε νοσοκομεία με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να ερωτηθούν σχετικά με την έκθεση σε άρρωστα ή νεκρά πτηνά, άγρια ​​ή άλλα ζώα τις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων ή πριν από την εισαγωγή (αν δεν μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης των συμπτωμάτων).

Θα πρέπει να ελέγχονται από τον γιατρό με βάση την εκτίμηση κινδύνου έκθεσης. Δείγματα από νοσηλευόμενους ασθενείς με πολύ σοβαρές λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για υποτυποποίηση, ιδιαίτερα εάν πιστεύεται ότι αποτελούν μέρος νοσοκομειακής εστίας.

Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο έλεγχος ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα/μηνιγγοεγκεφαλίτιδα για τον ιό της εποχικής γρίπης. Δείγματα θετικά για ιό τύπου Α θα πρέπει να υποτυπωθούν περαιτέρω για ιούς εποχικής γρίπης για να αποκλειστεί ο ιός της γρίπης των πτηνών.

Συρροές σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων που απαιτούν νοσηλεία θα πρέπει να διερευνώνται και να ελέγχονται για ιούς της γρίπης των πτηνών και άλλους ιούς της γρίπης εάν πραγματοποιούνται δοκιμές ρουτίνας για αναπνευστικά παθογόνα είναι ασαφές.

Η επιτήρηση των λυμάτων θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρόσθετο σύστημα παρακολούθησης τοπικά στις πληγείσες περιοχές, ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχει πολύ περιορισμένη εμπειρία και ενδείξεις ότι η επιτήρηση των λυμάτων χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό χαμηλής κυκλοφορίας λοιμώξεων από τον ιό της ζωονοσογόνου γρίπης στον πληθυσμό.

Πηγές:
ECDC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα