Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχική Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τρεις στους πέντε Έλληνες (61%) βίωσαν τους τελευταίους 12 μήνες συναισθηματικά και ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και στρες. Το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος είναι 46%.

Το χειρότερο είναι πως ελάχιστοι από όσους είχαν παρόμοια εμπειρία κατέφυγαν σε ειδικό γιατρό. Το 61% των Ελλήνων δεν πήγαν σε γιατρό, έναντι μέσου ευρωπαϊκού όρου 54%.

Ενδιαφέρον έχει το εύρημα, σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες θεωρούν την οικονομική κατάσταση ως προϋπόθεση για καλή ψυχική υγεία: το 65% θεωρούν πολύ σημαντική την οικονομική κατάσταση, έναντι 53% των Ευρωπαίων.

Υψηλότερο είναι το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν πως επηρεάζονται ψυχολογικά από διεθνή γεγονότα, όπως η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κλιματική και η ενεργειακή κρίση. Το ποσοστό στη χώρα μας ανέρχεται σε 23%, έναντι 18% στην Ευρώπη.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14 έως 21 Ιουνίου και συμμετείχαν 26.501 Ευρωπαίοι πολίτες, εκ των οποίων οι 1.064 Έλληνες.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άρση των έκτακτων υγειονομικών μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας κατά της CoViD
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]