Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση των ματιών που σχετίζεται με την ηλικία και επηρεάζει την όραση. Όταν διαγνωστείτε, η ζωή σας μπορεί να αλλάξει με διάφορους τρόπους. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα περισσότερο όταν έχετε υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια πιο προηγμένη μορφή της πάθησης.

Καθώς η όρασή σας αλλάζει, μπορεί να αρχίσετε να δυσκολεύεστε να κάνετε πράγματα που κάποτε θεωρούσατε δεδομένα, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να οδηγήσετε. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να επηρεάσει την ψυχική σας υγεία, προκαλώντας απογοήτευση, φόβο, ακόμη και κατάθλιψη.

Είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον οφθαλμίατρό σας για τη θεραπεία και τη διαχείριση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Και παρόλο που μια υγιεινή διατροφή δεν μπορεί να αναστρέψει την πάθηση, μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο έλεγχος προβλημάτων όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και η παχυσαρκία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδα. Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτό.

  • Τα αντιοξειδωτικά είναι μια κατηγορία φυσικών χημικών ουσιών που προστατεύουν το σώμα σας από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και, στην περίπτωση της υγείας των ματιών, να συμβάλουν σε παθήσεις όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα καροτενοειδή είναι μια κατηγορία φυσικών χρωστικών και ένας ισχυρός τύπος αντιοξειδωτικού. Το σώμα σας μετατρέπει ορισμένα καροτενοειδή σε βιταμίνη Α.
  • Οι βιταμίνες Α, C και Ε έχουν όλες διαφορετικά και σημαντικά οφέλη για την υγεία των ματιών. Μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λιπαρά που εκτελούν μια ποικιλία σημαντικών λειτουργιών στο σώμα σας και έχουν σημαντικά οφέλη, όπως ότι μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης μη φυσιολογικών αιμοφόρων αγγείων κάτω από τα μάτια σας.
  • Η υιοθέτηση ενός στυλ διατροφής όπως η μεσογειακή διατροφή ή μια χορτοφαγική δίαιτα είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενσωματώσετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινότητά σας.
  • Επιλέξτε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων με διαφορετικά χρώματα, καθώς πολλά από αυτά τα χρώματα σηματοδοτούν και διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Δώστε έμφαση σε τροφές που έχουν πορτοκαλί και έντονο πράσινο χρώμα.
  • Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, τα οποία είναι καροτενοειδή που προστατεύουν τα μάτια μας σε μεγάλο βαθμό. Τόσο η λουτεΐνη όσο και η ζεαξανθίνη συγκεντρώνονται στην ωχρά κηλίδα σας και η έρευνα δείχνει ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
  • Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε, η οποία είναι ένα ακόμη αντιοξειδωτικό που παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των ματιών. Απλώς μην το παρακάνετε, επειδή δεν χρειάζεστε ούτε υπερβολική βιταμίνη Ε, ούτε τις πολλές θερμίδες που μαζεύονται από τους ξηρούς καρπούς.
  • Τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το fast food και τα γλυκά δεν έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο σώμα σας. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα συμβάλλουν σημαντικά στην παχυσαρκία, η οποία έχει συνδεθεί με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Επιπλέον, προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις υγείας όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη τύπου 2.
  • Κόψτε το κάπνισμα, καθώς είναι ο τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου που έχει την ισχυρότερη σχέση με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας - περισσότερο και από τη διατροφή. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και τη γρήγορη εξέλιξή της.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός κινδύνου η 21χρονη που μαχαιρώθηκε στην Ερμού
Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας
Μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ