Μια απώλεια βάρους κατά 5% μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στους προδιαβητικούς (όσους έχουν προδιάθεση στον διαβήτη) έως και 73%. Όλα εξαρτώνται από το λιγότερο λίπος στην κοιλιά, όπως έδειξαν τώρα Γερμανοί επιστήμονες.

Στην περίπτωση του προδιαβήτη, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να αποτραπεί με κάποιο τρόπο η πλήρης εμφάνιση της νόσου από την αρχή. Ο Andreas Birkenfeld (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Tübingen) και οι συν-συγγραφείς του από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη (DZD) δημοσίευσαν πρόσφατα μια νέα ανάλυση της "Μελέτης παρέμβασης στον τρόπο ζωής για τον προδιαβήτη" στο περιοδικό "Lancet Diabetes & Endocrinology".

"Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της απώλειας βάρους. Σε αυτή την ανάλυση, επιδιώξαμε να διευκρινίσουμε αυτόν τον μηχανισμό ως αποτέλεσμα της μείωσης του βάρους σε άτομα με προδιαβήτη", έγραψαν οι επιστήμονες.

Περίπου 1.105 άτομα με προδιαβήτη (γλυκόζη αίματος νηστείας εκατό έως 125 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο, τιμή HbA1c ως μέτρο της μακροχρόνιας φόρτισης των ερυθρών αιμοσφαιρίων με σάκχαρο μεταξύ 5,7 και 6,4 και αυξημένες τιμές γλυκόζης αίματος στη δοκιμασία άσκησης) παρακινήθηκαν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους με διατροφικές αλλαγές και περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Αυτό συνεχίστηκε επί ένα έτος.

Όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία εκείνων των 298 συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν χάσει τουλάχιστον το 5% του σωματικού τους βάρους, διαπίστωσαν ότι τα σημάδια του προδιαβήτη είχαν εξαφανιστεί στο 43% αυτών. Είχε επέλθει η λεγόμενη ύφεση του προδιαβήτη.

Ακόμη και δύο χρόνια μετά το τέλος της επιστημονικής μελέτης, είχαν 73% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν βιώσει αυτή τη θετική επίδραση.

"Παρουσίασαν επίσης βελτιωμένη νεφρική λειτουργία και καλύτερη κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων τους", έγραψαν οι επιστήμονες.

Η σύγκριση των συμμετεχόντων στη μελέτη που είχαν μειώσει το σωματικό τους βάρος κατά 5% και δεν είχαν πλέον προδιαβήτη και εκείνων που συνέχισαν να εμφανίζουν σημάδια προδιαβήτη παρά την απώλεια βάρους, οδήγησε στην πιθανή αιτία του αποτελέσματος.

Το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: "Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα, η πιθανότητα ύφεσης αυξάνεται όταν το σωματικό βάρος μειώνεται κατά 5% και η περιφέρεια της κοιλιάς κατά περίπου 4 εκατοστά στις γυναίκες και 7 εκατοστά στους άνδρες".

Όλα έχουν να κάνουν με το "λίπος της κοιλιάς", λοιπόν. Τα άτομα που είχαν εισέλθει σε ύφεση του προδιαβήτη θα είχαν "χάσει περισσότερο σπλαχνικό κοιλιακό λίπος. Το σπλαχνικό κοιλιακό λίπος βρίσκεται απευθείας στην κοιλιακή κοιλότητα και περιβάλλει τα έντερα. Μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, εν μέρει μέσω μιας φλεγμονώδους αντίδρασης στον λιπώδη ιστό", ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η μείωση αυτού του κοιλιακού λίπους είναι "προφανώς καθοριστικής σημασίας στον προδιαβήτη".

Μόλις τον περασμένο Ιούλιο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια μετα-ανάλυση επιστημονικών μελετών με δεδομένα από περισσότερους από 40.000 ασθενείς με προδιαβήτη. Έδειξε ότι οι πάσχοντες όχι μόνο έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου οι ίδιοι, αλλά και κατά ένα τρίτο υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μετά από οξείες παρεμβάσεις λόγω εμφράγματος (επεμβάσεις με καρδιακό καθετήρα, stents

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής διαβητολογικής Εταιρείας, το ποσοστό των προδιαβητικών στην χώρα μας ανέρχεται σε 12,4%, που μεταφράζεται σε 1,3 εκ. Έλληνες.

Πηγές:
Lancet Diabetes & Endocrinology

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά