Οστεοπόρωση

Είναι όταν τα οστά σας γίνονται αδύναμα και πιο πιθανό να σπάσουν, ειδικά στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό. Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει την οστική σας πυκνότητα για να δει αν την έχετε, κάτι που γίνεται πιο πιθανό όσο μεγαλώνετε. Η αλλαγή των συνηθειών διατροφής και άσκησης μπορεί να σας βοηθήσει και ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιβραδύνουν την απώλεια οστικής μάζας.

Οστεοπέτρωση

Στον αντίποδα της οστεοπόρωσης, αυτή η πάθηση κάνει τα οστά μας πιο πυκνά, αλλά όχι και πιο δυνατά. Στην πραγματικότητα, εξασθενούν και μπορεί να σπάσουν πιο εύκολα. Η οστεοπέτρωση μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μυελό μέσα στα οστά, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση, να μεταφέρει οξυγόνο και να ελέγξει την αιμορραγία. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα, συμπληρώματα, ορμόνες και μερικές φορές χειρουργική επέμβαση. Η φυσικοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Οστεονέκρωση

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα οστά, συχνά στον μηρό, το χέρι, τα γόνατα ή τους ώμους, δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα. Χωρίς αυτό, ο οστικός ιστός πεθαίνει και καταρρέει. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και να κάνει πιο δύσκολη την κίνηση. Ο γιατρός σας θα αναζητήσει την αιτία, η οποία μπορεί να είναι τραυματισμός, φαρμακευτική αγωγή ή ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο λύκος και ο HIV. Μπορεί να χρειαστείτε φάρμακα, χειρουργική επέμβαση ή άλλες θεραπείες.

Διαβήτης τύπου 1

Συνήθως ξεκινά στην παιδική ηλικία, όταν τα οστά σας μεγαλώνουν ακόμη. Με αυτήν την πάθηση, το σώμα σας παράγει λίγη ή καθόλου ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μπορεί επίσης να αποδυναμώσει τα οστά σας. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά χωρίς αρκετή ινσουλίνη, τα οστά σας μπορεί να μην αναπτυχθούν το ίδιο καλά ή να μην φτάσουν τη μέγιστη οστική τους μάζα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την πάθηση με φάρμακα, διατροφή, εξετάσεις σακχάρου στο αίμα και αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Λύκος

Κοινά συμπτώματα του λύκου είναι ο μυϊκός πόνος, ο πυρετός, η κούραση, τα εξανθήματα και η τριχόπτωση. Το ίδιο και οι πρησμένες, επώδυνες αρθρώσεις. Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε οστεοπόρωση και να σπάσετε οστά. Και τα κορτικοστεροειδή που μπορείτε να πάρετε για τη θεραπεία του λύκου μπορεί επίσης να προκαλέσουν απώλεια οστικής μάζας.

Οστεοαρθρίτιδα

Καταστρέφει τον ολισθηρό ιστό που καλύπτει τις άκρες των οστών σας. Αυτό τους επιτρέπει να τρίβονται μεταξύ τους. Τα οστά και οι χόνδροι μπορεί να σπάσουν και να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί ακόμη και να αλλάξει το σχήμα της άρθρωσης. Η άσκηση και η απώλεια περιττών κιλών μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του πόνου και της δυσκαμψίας.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Όπως και ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται στις αρθρώσεις και τα οστά σας, συχνά στα χέρια και τα πόδια. Εκτός από τον πόνο και το πρήξιμο στις αρθρώσεις σας, μπορεί να αισθάνεστε κούραση και πυρετό. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να το αντιμετωπίσετε με φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις χειρουργική επέμβαση. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τρώτε πολλές αντιφλεγμονώδεις τροφές και να ασκείστε για να δυναμώσετε την καρδιά και άλλους μύες και να βελτιώσετε το εύρος κίνησης των αρθρώσεων σας.

Κοιλιοκάκη

Σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να διαχειριστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά. Όταν την τρώτε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει το λεπτό έντερο σας. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου, που χρειάζονται τα οστά σας.

Yπερθυρεοειδισμός

Είναι όταν ο θυρεοειδής σας παράγει πάρα πολλές ορμόνες που συνήθως βοηθούν το σώμα σας να χρησιμοποιεί ενέργεια. Μπορεί να σας κάνει κουρασμένους, άυπνους και να έχετε τρέμουλο. Επιταχύνει επίσης την απώλεια οστικής μάζας και μερικές φορές το σώμα σας δεν μπορεί να την αντικαταστήσει αρκετά γρήγορα. Αν αυτό συμβαίνει για πολύ καιρό, μπορεί να πάθετε οστεοπόρωση.

Μόλυνση

Όταν ο πόνος στις αρθρώσεις ή στα οστά εμφανίζεται γρήγορα και είστε επίσης άρρωστοι και με πυρετό, μπορεί να είναι ζήτημα μόλυνσης. Μια άλλη ασθένεια ή τραυματισμός μπορεί να το προκαλέσει. Ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει σηπτική αρθρίτιδα και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια βελόνα για να αφαιρέσει υγρό και να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά για να σκοτώσει τα βακτήρια. Αν και δεν συμβαίνει συχνά, οι ιοί ή οι μύκητες μπορούν επίσης να μολύνουν τις αρθρώσεις σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά