Το χρώμα των ούρων σας μπορεί να πει πολλά για τη γενική υγεία σας. Από τα επίπεδα ενυδάτωσης μέχρι και τη συγκέντρωση ορισμένων ουσιών στο σώμα, το χρώμα των ούρων είναι αρκετά καλός δείκτης για την ισορροπία χημικών στοιχείων στο σώμα μας. Τα χρώματα που κυμαίνονται από ανοιχτό ως σκούρο κίτρινο δείχνουν συνήθως τα επίπεδα ενυδάτωσης.

Ορισμένες τροφές, ασθένειες και φάρμακα μπορούν να αλλάξουν τα ούρα σας σε ροζ, κόκκινο, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο, μπλε, μωβ, ακόμα και μαύρο χρώμα. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Τι θεωρείται φυσιολογικό;

Το "κανονικό" χρώμα των ούρων ποικίλλει. Γενικά, θα πρέπει να είναι κίτρινο, αλλά μπορεί να κυμαίνεται από σκούρο ως ανοιχτό κίτρινο, ανάλογα με τα επίπεδα ενυδάτωσής σας. Τα σκούρα κίτρινα ούρα συχνά υποδηλώνουν ότι είστε αφυδατωμένοι. Αντιθέτως, αν έχετε καταναλώσει πολλά υγρά, τα ούρα σας θα είναι πιο ανοιχτόχρωμα.

Ορισμένοι γενετικοί παράγοντες και ασθένειες μπορούν επίσης να αλλάξουν το χρώμα των ούρων σας. Για παράδειγμα, τα ούρα σας μπορεί να φαίνονται πιο σκούρα ή καφέ αν έχετε χρόνια ηπατική νόσο.

Ροζ, κόκκινο ή καφέ χρώμα

Αν τα ούρα σας φαίνονται ροζ, κόκκινα ή καφέ, σκεφτείτε πρώτα τα τρόφιμα που καταναλώσατε πρόσφατα. Μερικά μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων, όπως τα παντζάρια και τα βατόμουρα. Αν δεν έχετε φάει κάποια τέτοια τροφή με έντονες χρωστικές μέσα (φυσικές ή μη), τότε τα κοκκινωπά ούρα μπορεί να είναι σημάδι βλάβης των νεφρών, αναιμίας, αιμορραγίας, ακόμα και όγκου της ουροδόχου κύστης ή των νεφρών. Αυτό σημαίνει ότι είναι καλό να το ελέγξετε αμέσως, όσο μικρές κι αν είναι οι πιθανότητες να είναι κάτι όντως σοβαρό.

Σκούρο κίτρινο ως πορτοκαλί

Τα σκούρα κίτρινα ως πορτοκαλί χρώματα στα ούρα μπορούν να προκύψουν από υψηλά επίπεδα συγκεκριμένων βιταμινών ή μετάλλων, όπως η β-καροτίνη, αλλά και από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων ή καθαρτικού.

Πράσινο ή μπλε

Τα πράσινα ή τα μπλε ούρα είναι αρκετά σπάνια και μπορούν να προκληθούν από έντονες χρωστικές τροφίμων, αλλά και από ηπατικές ασθένειες, οπότε καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

Λευκό

Τα λευκά, παχύρρευστα ή γαλακτόχρωμα ούρα είναι συνήθως σημάδι λοίμωξης, ιδιαίτερα λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Το λευκό, θολό χρώμα προκύπτει από βακτήρια και λευκά αιμοσφαίρια που υπάρχουν για να καταπολεμήσουν τη μόλυνση.

Μωβ ή μαύρο

Το μωβ και το μαύρο χρώμα των ούρων είναι σπάνια και συνήθως σηματοδοτούν συγκεκριμένα προβλήματα. Το μωβ αναπτύσσεται σε άτομα με ουροποιητικούς καθετήρες, των οποίων τα ούρα περιέχουν ένα βακτηριακό υποπροϊόν που ονομάζεται ινδιρουμπίνη. Από την άλλη πλευρά, τα μαύρα ούρα μπορεί να είναι σημάδι μιας σπάνιας γενετικής πάθησης που ονομάζεται αλκαπτονουρία. Το χρώμα αναπτύσσεται από την αδυναμία του σώματός σας να διασπάσει συγκεκριμένες πρωτεΐνες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]