Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν μπορεί να θεραπευτεί, και μόλις διαγνωστεί μπορεί απλά να επιβραδυνθεί ως ένα βαθμό η εξέλιξή της. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Ακολουθούν έξι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε αυτήν την πάθηση και να προστατέψετε την υγεία του εγκεφάλου σας.

'Ασκηση

Σύμφωνα με το Alzheimer’s Society UK, τα αποτελέσματα 11 μελετών αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ μειώθηκε κατά 45% για τους μεσήλικες που ασκούνταν τακτικά. Οι ηλικιωμένοι έχει επίσης αποδειχθεί επιστημονικά ότι ωφελούνται από την άσκηση, η οποία βοηθά στη βελτίωση της μνήμης και της σκέψης. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική άσκηση βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης του Αλτσχάιμερ ή στην επιβράδυνση της εξέλιξης σε άτομα που έχουν συμπτώματα. Η σύσταση είναι 30 λεπτά μέτριας έντονης αερόβιας άσκησης, τρεις με τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.

Κόψτε το κάπνισμα

Υπάρχουν τοξίνες στα τσιγάρα που μπορούν να αυξήσουν τη φλεγμονή του εγκεφάλου, να προκαλέσουν αγγειακή αιμορραγία και να προσθέσουν στρες στα κύτταρα, τα οποία συνδέονται όλα με την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, το Alzheimer’s Society UK σημειώνει ότι μια σειρά συστηματικών ανασκοπήσεων διαπίστωσε ότι το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου κατά 30-50%.

Τρώτε μια υγιεινή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αποτροπή του Αλτσχάιμερ ή στην επιβράδυνση της εξέλιξής του. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Neurology αποκάλυψε ότι τόσο η μεσογειακή όσο και η δίαιτα MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) βοήθησαν στη μείωση των σημείων της νόσου του Αλτσχάιμερ και μείωσαν τα επίπεδα αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο.

Διαχειριστείτε την υγεία της καρδιάς σας

Παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση έξι μελετών που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Neurology έδειξε ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα για τη χαμηλή αρτηριακή πίεση μειώνουν τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ κατά το ένα τρίτο.

Κοιμηθείτε καλύτερα

Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι ο βελτιωμένος ύπνος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ. Μια μελέτη στη Βρετανία που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature Communications παρακολούθησε τη συμπεριφορά σχεδόν 8.000 ανθρώπων κατά τη διάρκεια 20 ετών, ξεκινώντας από τα 50 τους. Όσοι κοιμούνταν έξι ώρες ή λιγότερο τη νύχτα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με άνοια.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας