Αν ξεροβήχετε συχνά ή χρειάζεται να καθαρίζετε συνέχεια τον λαιμό σας, υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Αρχικά, αν είστε καπνιστές, μάλλον δεν θα σκεφτείτε και πολύ παραπάνω την αιτία. Ας ρίξουμε όμως μια πιο αναλυτική ματιά.

Οπισθορρινική καταρροή

Πρόκειται για τη συσσώρευση βλέννας που έχει αρχίσει να κυλάει προς τον λαιμό μας. Αυτό μας κάνει να βήχουμε και να καθαρίζουμε τον λαιμό μας για να την ξεφορτωθούμε. Είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι θα πάθουμε - είτε λόγω αλλεργιών, είτε ενός απλού κρυολογήματος, αλλά υπάρχουν παθήσεις (όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) που θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα την κάνουν πιο συχνή.

Παλινδρόμηση

Και η ίδια η παλινδρόμηση όμως μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη να καθαρίσουμε τον λαιμό μας. Καθώς το οξύ ανεβαίνει προς τα πάνω από το στομάχι, μπορεί να ακουμπήσει τον λαιμό ή τις φωνητικές μας χορδές και θα μας κάνει να βήξουμε - κάποιες φορές με τη χαρακτηριστική, απαίσια γεύση της καούρας, αλλά όχι πάντα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Πολλές ουσίες και παράγοντες του χώρου που ζούμε είναι πιθανό να μας δημιουργήσουν την ανάγκη να καθαρίζουμε συνέχεια τον λαιμό μας ή να βήχουμε. Οι πιο συχνοί από αυτούς τους παράγοντες είναι:

Ο καπνός των τσιγάρων

Η μόλυνση του αέρα

Ο κρύος ή ξηρός αέρας

Τα ακάρεα

Η μούχλα

Το τρίχωμα και τα νεκρά κύτταρα των κατοικιδίων

Η γύρη

Οι εκλύσεις από δυνατά καθαριστικά όπως χλωρίνη

Είναι  καλή ιδέα να κανονίσετε μια εξέταση με τον γιατρό σας για να βγάλετε από τη μέση τις πιο μικρές πιθανότητες κάποιου σοβαρότερου προβλήματος, και έπειτα να οργανώσετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης βάσει του τι σας προκαλεί τη δυσφορία στον λαιμό.

Αν πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιμένει για εβδομάδες ή και μήνες, και ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως δυσκολία στην κατάποση ή ανεξήγητη απώλεια βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τέλος, αν το πρόβλημα σχετίζεται με το κάπνισμα, η καλύτερη λύση είναι να σταματήσετε. Θα κάνετε καλό στην υγεία σας με πολλούς περισσότερους τρόπους και θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο πολλών παθήσεων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου