Από 1 - 3 Δεκεμβρίου 2023, στον συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας, διοργανώνεται το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με θέμα: «Μέλλον και Προκλήσεις για τη Φυσικοθεραπεία». Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και της Περιφέρειας Αττικής. 

Στο Συνέδριο θα επιβεβαιωθούν και θα τεκμηριωθούν οι λόγοι που είναι αναγκαία η εξέλιξη της επιστήμης της Φυσικοθεραπείας, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα στην αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση και οι ανεπτυγμένες υγειονομικά χώρες έχουν θέσει σε προτεραιότητα τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εξέλιξη και την έρευνα. Ταυτόχρονα, θα τονιστεί ο σημαντικός ρόλος της φυσικοθεραπείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση.

Ο Π.Σ.Φ. συνεχίζει σε εθνικό επίπεδο, τις προσπάθειες διαμόρφωσης του πλαισίου Συνεχιζόμενης Φυσικοθεραπευτικής Εκπαίδευσης, συμβάλλοντας στην πρόοδο της Φυσικοθεραπείας και στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών φυσικοθεραπείας στον κοινωνικό σύνολο. Τα πανελλήνια συνέδρια φυσικοθεραπείας με τη μακρά διαδρομή, αποτελούν το κατεξοχήν βήμα εφαρμογής καινοτόμων προσεγγίσεων για την ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων στη Φυσικοθεραπεία.

Η θεματολογία του 31ου Συνεδρίου καλύπτει τομείς ιδιαίτερου επιστημονικού ενδιαφέροντος σε όλο το φάσμα της Φυσικοθεραπείας, με διαφορετικού τύπου συνεδρίες και κλινικά εργαστήρια που στηρίζονται στη διεπιστημονικότητα και τον διάλογο, στοχεύοντας στην ανάδειξη των σύγχρονων τάσεων στη Φυσικοθεραπεία. Παράλληλα θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν επίκαιρα θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές εφαρμογές στη Φυσικοθεραπεία, η ποιότητα υπηρεσιών υγείας καθώς και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και κατάρτιση.

Στο Συνέδριο θα υπάρξει επίσης επικέντρωση στην πολιτική και τα οικονομικά της υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκε στο πρόγραμμα την πρώτη μέρα του Συνεδρίου στρογγυλή τράπεζα που αφορά τη συμβολή της φυσικοθεραπείας στην εξοικονόμηση πόρων Υγείας, με συντονιστή τον πρόεδρο του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρο Λυμπερίδη και με τη συμμετοχή του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας καθηγητή Michel Landry, της προέδρου του Ευρωπαϊκού τμήματος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φυσικοθεραπείας Esther – Mary D’ Arcy και του καθηγητή Κωνσταντίνου Αθανασάκη.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Νιώθω ιδιαίτερη χαρά που θα ξαναβρεθούμε στην Αθήνα για το 31ο Συνέδριο του Συλλόγου μας. Το θέμα της εξέλιξης της επιστήμης που υπηρετούμε, απασχολεί διαχρονικά την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελεί βασικό παράγοντα στην αποτελεσματική θεραπευτική παρέμβαση.

Βαδίζουμε ήδη στον τέταρτο χρόνο που τα Τμήματα Φυσικοθεραπείας ανήκουν πλέον στα Πανεπιστήμια. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η σημαντικότητα της ένταξης της Επιστήμης της Φυσικοθεραπείας στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, καθώς έχουν αναπτυχθεί περισσότερες Ακαδημαϊκές δραστηριότητες όπως η έρευνα και οι νέες προκλήσεις τεκμηριώνονται.

Διαμορφώνουμε ένα ισχυρό πλαίσιο στην συνεχιζόμενη επαγγελματική εξέλιξη των Φυσικοθεραπευτών, για μια αναβαθμισμένη παροχή στο κοινωνικό σύνολο και στους πολίτες της χώρας. Η θεσμοθέτηση (Ν. 4600/2019) του Ινστιτούτου Επιστημονικών Θεμάτων, που θέτει νέα δεδομένα για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική εξέλιξη των Φυσικοθεραπευτών, δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την επιστήμη μας και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της.

Προσδοκούμε ότι το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο, με την ενεργό συμμετοχή των σύνεδρων  φυσικοθεραπευτών, θα συμβάλλει στο στόχο του Π.Σ.Φ. για Συνεχιζόμενη Φυσικοθεραπευτική Εκπαίδευση, ενώ θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ένα ζωντανό διάλογο μεταξύ των φυσικοθεραπευτών σε κλίμα συναδελφικότητας».

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί το smartwatch να βελτιώσει την αγωγή της κατάθλιψης;
Πρώτη από του στόματος θεραπεία κατά της παροξυσμικής νυχτερινής αιμοσφαιρινουρίας
Εισήγηση ΕΜΑ για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε νέο φάρμακο κατά της ALS