Έχει περάσει η εποχή που μια τυρόπιτα θεωρούνταν από τα πιο σωστά πράγματα που μπορεί να φάει ένα παιδί στο διάλειμμα του σχολείου. Πλέον ξέρουμε καλά ότι τα παιδιά ειδικά, χρειάζονται μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή καθημερινά. Τι γίνεται όμως αν το παιδί σας δεν είναι και το πιο εύκολο με το φαγητό; Πώς θα το πείσετε να τρώει υγιεινά γεύματα κάθε μέρα;

Κάντε το φαγητό τους διασκεδαστικό

Τα παιδιά - περισσότερο από εμάς - "τρώνε με τα μάτια". Αυτό σημαίνει ότι τα έντονα χρώματα και η ευφάνταστη παρουσίαση του φαγητού στο πιάτο θα κινήσει το ενδιαφέρον τους πολύ περισσότερο από το να τους πούμε "Μα, αυτό είναι γεμάτο βιταμίνες".

Κρύψτε τα τρόφιμα που δεν αγαπούν

Παράδειγμα: Το κουνουπίδι μπορεί να είναι κάτι που το παιδί σας δεν θέλει να βλέπει ούτε ζωγραφιστό. Αν όμως το κουνουπίδι είναι λιωμένο μέσα σε πουρέ, μάλλον δεν θα το πειράξει και τόσο. Το σπανάκι μπορεί να μην του αρέσει μαγειρεμένο, αλλά αν το αναμείξετε σε ένα smoothie φρούτων, ούτε που θα καταλάβει τη διαφορά στη γεύση.

Μάθετέ τους τη χαρά της μαγειρικής

Όπως μπορεί να διαπιστώσατε και οι ίδιοι μεγαλώνοντας, είναι πολύ πιο πιθανό να φάμε ένα φαγητό που φτιάξαμε μόνοι μας. Αυτό σημαίνει ότι αν συμπεριλάβετε το παιδί σας στη μαγειρική, θα είναι πιο εύκολο να το πείσετε να δοκιμάσει μια μπουκιά από πράγματα που δεν ήθελε να φάει. Αν και αυτό αποτύχει, τότε τουλάχιστον ξέρετε με σιγουριά πως αυτό το φαγητό δεν ταιριάζει με τους γευστικούς κάλυκες του παιδιού σας.

Κάντε τακτικά αλλαγές στη ρουτίνα

Οι ίδιες τροφές ξανά και ξανά θα καταλήξουν βαρετές για όλους, πόσο μάλλον για ένα παιδί. Σε συνεργασία με το παιδί σας, κάντε αλλαγές στο πρόγραμμα του φαγητού και δοκιμάστε να το επαναλαμβάνετε αυτό ανά εβδομάδα. Ξεφύγετε από το σάντουιτς σαν βάση της διατροφής. Είναι από τα πιο κλασικά πράγματα που θα πάρει το μέσο παιδί να φάει στο σχολείο. Και όμως, τα σάντουιτς δεν είναι αρκετά, ούτε και η πιο διασκεδαστική τροφή.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Για να γυρίσουμε στο κουνουπίδι που αναφέραμε πιο πάνω, αν το παιδί σας δεν σας έχει δει ποτέ να τρώτε κουνουπίδι, μάλλον δεν θα σας πιστέψει όταν του λέτε πόσο υγιεινό είναι. Και, όχι, δεν θα δουλέψει ούτε το "Φάε το κουνουπίδι, για να μην κάνεις τα λάθη της μαμάς/του μπαμπά". Πρέπει να ακολουθείτε και εσείς μια ισορροπημένη διατροφή για να δώσετε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία