Για πρώτη φορά, Βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν ότι ανακάλυψαν τη γρίπη των πτηνών σε θηλαστικά κοντά στην Ανταρκτική. Το παθογόνο εντοπίστηκε σε ελέφαντες και φώκιες, ανακοίνωσε χθες ο Οργανισμός Υγείας των Ζώων και των Φυτών (Animal Plant Health Agency - Apha) στο Λονδίνο. Είχε ελέγξει ζώα στο νησί της Νότιας Γεωργίας για τον ιό Η5Ν1, αφού εκεί βρέθηκαν νεκροί αρκετοί καφέ σκουάροι (Stercorarius antarcticus) τον Οκτώβριο.

Ο ιός εισήχθη πιθανότατα από μεταναστευτικά πτηνά από τη Νότια Αμερική και έκτοτε εξαπλώθηκε σε φώκιες και άλλα είδη πτηνών στο νησί.

Ο H5N1 θέτει σε κίνδυνο το ευαίσθητο και μοναδικό οικοσύστημα της Ανταρκτικής, προειδοποίησε ο αρμόδιος διευθυντής της Apha, Ian Brown. Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην περιοχή εγκυμονεί κινδύνους για τους μεγάλους πληθυσμούς θαλασσοπουλιών και θαλάσσιων θηλαστικών.

Οι επιστήμονες εντόπισαν τον ιό και σε γλάρους του Δομινικανού (Larus dominicanus) αλλά και γλαρόνια της Ανταρκτικής (Sterna vittata).

Ωστόσο, οι εξετάσεις σε άλμπατρος και γιγαντοπετρίτες στο νησί Bird στις ακτές της Νότιας Γεωργίας ήταν αρνητικές. Δεν υπήρξαν επίσης αναφορές για ποσοστά θνησιμότητας άνω του μέσου όρου μεταξύ των πιγκουίνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γρίπη των πτηνών ανιχνεύεται σε θηλαστικά. Μόλις πρόσφατα, επιστήμονες στη βόρεια Αλάσκα εντόπισαν τον ιό της γρίπης των πτηνών σε μια νεκρή πολική αρκούδα.

Προηγουμένως, είχαν επίσης αναφερθεί κρούσματα σε φώκιες στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και σε αλεπούδες και βίδρες στην Αγγλία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο