Επιστήμονες στην Κίνα απέδειξαν ότι ένα νέο είδος αντικαταθλιπτικού θα μπορούσε επίσης να έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ορισμένους τύπους καρκίνου.

Σε συνδυασμό με φάρμακα κατά του όγκου, το από του στόματος αντικαταθλιπτικό υδροχλωρική ανσοφαξίνη φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε κυτταροκαλλιέργειες και σε ποντίκια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλώντας μια μορφή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν ως πραγματική θεραπεία για τον καρκίνο.

Oι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υδροχλωρική ανσοφαξίνη ενίσχυσε ορισμένα κύτταρα σε ποντίκια, που ονομάζονται CD8+T, τα οποία είναι οι πιο ισχυροί τελεστές της αντικαρκινικής ανοσολογικής απόκρισης. Τα ποντίκια στη μελέτη έδειξαν αυξημένο ποσοστό φυσικών φονικών κυττάρων και μακροφάγων στη σπλήνα και τον όγκο τους, αναστέλλοντας τελικά την ανάπτυξη του καρκίνου τους.

Όταν οι ερευνητές χορήγησαν, τόσο ανσοφαξίνη, όσο και μια θεραπεία ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο σε ποντίκια, η ομάδα κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τους όγκους από το 20% του δείγματός τους, δημιουργώντας μακροχρόνια ανοσία.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα "συνολικά φαίνεται ότι η συνδυασμένη υδροχλωρική ανσοφαξίνη μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου".

Τι είναι

Ως αντικαταθλιπτικό, η υδροχλωρική ανσοφαξίνη έχει περάσει από κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, το από του στόματος φάρμακο βρίσκεται υπό εξέταση από αξιωματούχους της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Αυτό που ξεχωρίζει το φάρμακο από άλλα αντικαταθλιπτικά είναι η τριπλή προσέγγισή του για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Δεν αναστέλλει μόνο την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, αλλά επιβραδύνει επίσης την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης.

Ένα παρόμοιο αντικαταθλιπτικό, η φλουοξετίνη, είναι επίσης αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης, και σε μελέτες σε ποντίκια, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αντικαρκινικά φάρμακα για να ελέγξει κάπως την ανάπτυξη του όγκου προκαλώντας θάνατο καρκινικών κυττάρων.

Η φλουοξετίνη, ωστόσο, είναι ένα παλαιότερο φάρμακο που καθυστερεί να δράσει και μερικές φορές μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες.

Μέχρι στιγμής, η ανσοφαξίνη φαίνεται να καλύπτει αυτούς τους περιορισμούς, και ωστόσο ο ρόλος της στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ως επί το πλείστον άγνωστος.

Κατάθλιψη και καρκίνος

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχολογικού στρες είναι παράγοντες κινδύνου για την προώθηση της ανάπτυξης των καρκίνων, πιθανότατα καταστέλλοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις, αλλά το αν τα αντικαταθλιπτικά μπορούν ή όχι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του κινδύνου είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί.

Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το ερώτημα με αυστηρό τρόπο μεταξύ των ανθρώπινων συμμετεχόντων και τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα.

Το 2022, το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σερτραλίνη (άλλος αναστολέας επαναπρόσληψης σερατονίνης) έδειξε αντικαρκινικό δυναμικό έναντι πολλών γραμμών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ηπατοκυτταρικού, της λευχαιμίας, του εγκεφάλου, του δέρματος, του στόματος, των ωοθηκών και του προστάτη.

Επιπλέον, το 2021, ένας παλαιότερος τύπος αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται αναστολέας μονοαμινοξειδάσης βρέθηκε επίσης ότι ενισχύει την ανοσολογική απόκριση ενός ποντικιού στον καρκίνο.

Συνδυασμός

Είναι σημαντικό ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν φαίνεται να λειτουργούν από μόνα τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πρέπει να συνδυαστούν με αντικαρκινικά φάρμακα που εμποδίζουν τους όγκους να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα μπορέσει να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαίνεται να παράγει περισσότερα μόρια που είναι τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα.

Αυτή η γραμμή έρευνας είναι ακόμη στα σπάργανα, αλλά οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τα αντικαρκινικά φάρμακα επηρεάζοντας τις μεταβολικές οδούς των καρκινικών κυττάρων, αν και άλλες μελέτες υποδεικνύουν δοκιμαστικά ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί πράγματι να προκαλέσει καρκίνο.

Μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα, λίγα μπορούν να ειπωθούν ή να γίνουν στην κλινική πράξη.

Πηγές:
Science Alert

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω