Ο λύκος μπορεί να είναι μια ασθένεια που εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα τον ασθενή, συνεπώς δεν είναι και τόσο εύκολο να προκύψουν συμβουλές που θα κάλυπταν όλο το φάσμα των ασθενών. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε, φροντίζοντας ταυτόχρονα οι εξάρσεις της ασθένειας να είναι λιγότερο σφοδρές.

Μάθετε περισσότερα

Μιλήστε με τον γιατρό σας και με άλλους ασθενείς για να ενημερωθείτε γύρω από οτιδήποτε μπορεί να σχετίζεται με την ασθένειά σας. Πάνω απ’ όλα, μάθετε να αναγνωρίζετε τα δικά σας συμπτώματα, καθώς και τα πράγματα που μπορεί να τα προκαλούν. Μερικά κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι η αυξημένη κούραση, ο πόνος στις αρθρώσεις, η ζαλάδα και τα εξανθήματα σε όλο το σώμα, αλλά ειδικά στο πρόσωπο, σε σχήμα πεταλούδας.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν εννοούμε μόνο τον γιατρό σας. Η καθημερινότητα με ένα αυτοάνοσο νόσημα σημαίνει προσαρμογή συνεχώς, προκλήσεις και εκπλήξεις που μπορεί να σας αποστραγγίξουν συναισθηματικά. Μιλήστε με κοντινά σας άτομα ή με έναν ψυχολόγο. Και εδώ μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε με άλλους ασθενείς και να μάθετε ίσως πρακτικές συμβουλές διαχείρισης.

Προστατευθείτε από τον ήλιο

Η πολλή έκθεση στον ήλιο μπορεί να είναι παράγοντας έξαρσης για τους ασθενείς με λύκο, συνεπώς πρέπει να προσέχετε όταν βγαίνετε έξω το πρωί. Φορέστε φαρδιά ρούχα, καπέλα και γυαλιά, καθώς και αντηλιακό, ακόμα κι αν είναι χειμώνας.

Κάντε γυμναστική όταν μπορείτε

Όταν αντιμετωπίζετε μια έξαρση, αυτό που χρειάζεστε είναι ξεκούραση. Τον υπόλοιπο καιρό, όμως, η γυμναστική είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας και να αισθάνεστε πιο δυνατοί στην περίπτωσης μιας επόμενης έξαρσης. Ακούστε το σώμα σας για να μην το παρακάνετε, αλλά φροντίστε να μην κάνετε καθιστική ζωή.

Διαχειριστείτε το στρες και τον ύπνο

Η σωστή διαχείριση του καθημερινού στρες θα βοηθήσει πολύ στον περιορισμό εξάρσεων, όπως και το να κοιμάστε σωστά και αρκετά. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε πρακτικές για την βελτίωση του ύπνου όπως να πέφτετε στο κρεβάτι και να ξυπνάτε κάθε μέρα την ίδια ώρα, όπως και το να έχετε μια ρουτίνα που θα σας χαλαρώνει πριν τον ύπνο.

Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή ή έστω ενδείξεις που να βοηθούν άτομα με λύκο. Παρ’ όλα αυτά, η αξία μιας ισορροπημένης διατροφής δεν χάνεται, καθώς προσφέροντας στον οργανισμό σας την απαραίτητη ενέργεια και όλα τα αναγκαία θρεπτικά χαρακτηριστικά θα ενισχύσει τις άμυνές σας. Περιορίστε το αλάτι και τα κορεσμένα λιπαρά, βασίστε την διατροφή σας περισσότερο στα φρούτα και τα λαχανικά και επιλέξτε υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως κοτόπουλο, ψάρι και όσπρια. Μια τέτοια διατροφή θα φροντίσει την υγεία της καρδιά, κάτι που σχετίζεται άμεσα με την ασθένειά σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου