Ο ιός της γρίπης των πτηνών συνεχίζει να εξαπλώνεται στον Νότιο Ατλαντικό. Η κυβέρνηση των Νήσων Φώκλαντ ανακοίνωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί δύο κρούσματα μεταξύ πιγκουίνων gentoo στο νησί Sea Lion, το οποίο αποτελεί μέρος του βρετανικού υπερπόντιου εδάφους.

"Εκκρεμούν ακόμη περαιτέρω αποτελέσματα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που πεθαίνουν υπό παρόμοιες συνθήκες", δήλωσε εκπρόσωπος. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200 νεοσσοί και ορισμένοι ενήλικες έχουν βρεθεί νεκροί.

Το Sea Lion Island - δημοφιλής προορισμός εκδρομών - έχει κλείσει για τους επισκέπτες από τις 19 Ιανουαρίου, όπως και το Steeple Jason Island στα βορειοδυτικά.

Από εκεί αναμένονται επί του παρόντος τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τους πιγκουίνους rockhopper, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Η κυβέρνηση των Νήσων Φώκλαντ συνεργάζεται εδώ και αρκετό καιρό με τον πληθυσμό για να προετοιμαστεί για μια μεγάλης κλίμακας επιδημία του ιού Η5Ν1. "Όλοι κατανοούν τη σημασία της άγριας ζωής στα νησιά και γνωρίζουν ότι είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την προστασία της", συνεχίζει.

Όπως ανέφερε η βρετανική εφημερίδα "The Guardian", υπάρχει επίσης τουλάχιστον ένα ύποπτο κρούσμα σε βασιλικό πιγκουίνο στο νησί της Νότιας Γεωργίας, περίπου 1.500 χιλιόμετρα από τα νησιά Φόκλαντ.

Μόλις πρόσφατα, Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη γρίπη των πτηνών σε θηλαστικά κοντά στην Ανταρκτική.

Το παθογόνο είχε ανιχνευθεί, μεταξύ άλλων και σε θαλάσσιους ελέφαντες . Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2023 σε καφέ σκούα, ένα είδος θαλασσοπουλιού με την ονομασία σκούα, στο νησί Bird κοντά στη Νότια Γεωργία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του ιού θέτει σε κίνδυνο το μοναδικό οικοσύστημα της Ανταρκτικής.

Πρόσφατα υπήρξαν επίσης αρκετά κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Αρκτική, μεταξύ των οποίων και σε μια νεκρή πολική αρκούδα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η αναερόβια άσκηση και τα οφέλη της
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο