Η νόσος του Crohn είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, η οποία προκαλεί χρόνια φλεγμονή στο γαστρεντερικό σας σύστημα, από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Τα συμπτώματα της νόσου είναι συχνά άβολα και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην κοιλιά, διάρροια, ακούσια απώλεια βάρους, κόπωση και πόνο στις αρθρώσεις.

Η ζωή με αυτή την πάθηση μπορεί να γίνει δύσκολη και αγχωτική. Ωστόσο, η ανάπτυξη μιας ρουτίνας αυτοφροντίδας που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τη νόσο του Crohn είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα συμπτώματά σας,  τη συχνότητα των εξάρσεων και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Τι είναι η ρουτίνα αυτοφροντίδας;

Μια ρουτίνα αυτοφροντίδας είναι ένα σύνολο τακτικών ενεργειών που σας βοηθούν να φροντίζετε τον εαυτό σας και να διατηρείτε τη σωματική, ψυχική και πνευματική σας υγεία. Αν πάσχετε από τη νόσο του Crohn, η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση και την αποφυγή παραγόντων που προκαλούν έξαρση των συμπτωμάτων, όπως και τη διαχείρισή τους.

Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn μπορεί να κάνουν δύσκολη την καθημερινή σας ρουτίνα, να παρεμβαίνουν στις κοινωνικές δραστηριότητες και τις σχέσεις σας και να επηρεάσουν τη συναισθηματική σας ευεξία. Μια καλή ρουτίνα αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσει με αυτό. Αυτές είναι μερικές καλές ιδέες για να έχετε κατά νου.

Βρείτε ένα πρόγραμμα διατροφής που σας ταιριάζει

Μια ισορροπημένη διατροφή για τη νόσο του Crohn περιλαμβάνει συνήθως λαχανικά, φρούτα, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως. Επειδή όμως η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή στο πεπτικό σας σύστημα, είναι επίσης σημαντικό να προσδιορίσετε ποιες τροφές προκαλούν τα συμπτώματά σας και να τις αποφεύγετε. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν έξαρση συμπτωμάτων είναι:

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Πικάντικα φαγητά

Λιπαρά τρόφιμα

Τροφές με βάση το καλαμπόκι

Ζάχαρη ή σοκολάτα

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Γλουτένη

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ανθρακούχα ποτά

Πίνετε αρκετό νερό

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν  δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας. Επιπλέον, πολλά άτομα με νόσο του Crohn εμφανίζουν συχνά επεισόδια διάρροιας, τα οποία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

Προσέξτε τι μπορεί να σας προκαλέσει μια έξαρση

Τα ερεθίσματα είναι πράγματα που επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Εκτός από το φαγητό, τα ερεθίσματα για μια έξαρση μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, άγχος και έλλειψη ύπνου. Ο γιατρός σας θα σας ενθαρρύνει επίσης να σταματήσετε το κάπνισμα, καθώς ο καπνός μπορεί να επιδεινώσει μια έξαρση. Αν δεν γνωρίζετε τα ερεθίσματά σας, είναι καλή ιδέα να καταγράφετε τη διατροφή και τις συνήθειές σας για λίγο καιρό, ώστε να τα καταλάβετε καλύτερα. Αυτά είναι μερικά στοιχεία που θα  φανούν χρήσιμα σε εσάς αλλά και στον γιατρό σας:

Τα τρόφιμα που τρώτε

Πόσο συχνά τρώτε

Δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχετε

Επίπεδα στρες

Πόσες ώρες κοιμάστε

Υγρά που πίνετε

Φάρμακα που παίρνετε

Μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος

Το άγχος είναι η συναισθηματική και σωματική αντίδραση του σώματός σας στην πίεση, την ένταση και τις απειλές. Ενώ κάποιο άγχος είναι φυσιολογικό, το επίμονο ή χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει την υγεία σας, να προκαλέσει φλεγμονή και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου του Crohn. Οι πρακτικές διαχείρισης του άγχους κάθε ατόμου μπορεί να φαίνονται διαφορετικές. Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάντε τακτικά διαλείμματα

Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Σημειώστε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας σε ένα ημερολόγιο

Ασχοληθείτε με χόμπι που σας αρέσουν

Κάντε γυμναστική

Περάστε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους

Περάστε χρόνο με τους αγαπημένους σας ανθρώπους

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Κάντε τακτικά γυμναστική

Η κίνηση είναι απαραίτητη για να είναι το σώμα μας υγιές και να μπορεί να αντιμετωπίζει τις απειλές και τη φλεγμονή. Μερικά οφέλη της σωματικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ροή αίματος και οξυγόνο στα έντερα

Υγιέστερη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος

Πιο δυνατοί μυς και οστά

Μείωση του στρες

Καλύτερη διάθεση

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι ακραία για να είναι ευεργετική. Η ήπια ως μέτρια άσκηση που μπορείτε να κάνετε τακτικά και με συνέπεια είναι το κλειδί.

Φροντίστε την ψυχική σας υγεία

Η εύρεση της χαράς είναι σημαντική για τη διατήρηση της συναισθηματικής και ψυχικής σας υγείας. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για ένα άτομο που ζει με κάποια χρόνια πάθηση. Το πώς φροντίζετε τον εαυτό σας είναι προσωπική απόφαση, αλλά ορισμένες δραστηριότητες που πρέπει να δοκιμάσετε μπορεί να περιλαμβάνουν:

Διάβασμα

Ακρόαση μουσικής ή podcast

Παρακολούθηση ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών

Εξάσκηση τέχνης, όπως σχέδιο, ζωγραφική ή χειροτεχνίες

Μαγειρική

Εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας, όπως ένα μουσικό όργανο, μια ξένη γλώσσα ή χορός

Δημιουργική γραφή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά