Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition εξετάζει τη σχέση μεταξύ μεσογειακής διατροφής και συμπτωμάτων κατάθλιψης σε ηλικιωμένους άντρες και γυναίκες.

Η έρευνα περιέλαβε 325 άντρες και 473 γυναίκες. Ποσοστό 60% από αυτούς είχαν ηλικία 65 έως 74 ετών. Μέση ηλικία ήταν τα 73 χρόνια, με το 66% να είναι παντρεμένοι ή να συζούν ενώ το  50% ήταν μη προνομιούχοι.

Περίπου το 20% εμφάνιζε συμπτώματα κατάθλιψης, με το 8% των αντρών και το 28% των γυναικών να αναφέρει τέτοια.

Στις γυναίκες, οι ελεύθερες, όσες ζούσαν μόνες, όσες λάμβαναν περισσότερα φάρμακα και όσες θεωρούσαν ότι ήταν πιο άρρωστες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης καθώς και αυτές  που κατανάλωναν λιγότερο ψάρι, λαχανικά και υγιεινά λιπαρά έναντι των κορεσμένων.

Το 33% των αντρών ανέφερε ότι ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή έναντι 25% των γυναικών.

Συμμετέχοντες με το άνω τρίτο των σκορ μεσογειακής διατροφής ήταν κατά 55% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης. Όταν κατηγοριοποιήθηκαν ανα φύλο, γυναίκες με το ανω τρίτο σκορ μεσογειακής διατροφής είχαν 60% μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Η υψηλή κατανάλωση ψαριών συνδεόταν με μειωμένο κατά 44% κίνδυνο συμπτωμάτων κατάθλιψης σε άντρες και γυναίκες.

Κατηγοριοποίηση  ανα φύλο έδειξε ότι γυναίκες με υψηλή κατανάλωση ψαριών είχαν 56% λιγότερες πιθανότητες για συμπτώματα κατάθλιψης. Με κάθε επιπλέον γραμμάριο ψαριού η πιθανότητα μειω νόταν κατά 2% γενικά στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Το είδος του ψαριού που συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, όταν 3 τουλάχιστον μερίδες καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση, περιλάμβανε  πέστροφα, οστρακοειδή, γλώσσα, τσιπούρα, μπακαλιάρο και λαβράκι.

Η μείωση γενικά ήταν 62% για το ψάρι και  4% για τα οστρακοειδή.

Στην κατηγοριοποίηση ανα φύλο, οι γυναίκες συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο κατά 43% με 2-3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα.

Ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 70% με τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα έναντι όσων κατανάλωναν 2 ή λιγότερες μερίδες ψαριού.

Η σχέση δεν παρατηρήθηκε στους άντρες.

Σε άντρες και γυναίκες, ξηροί καρποί και φρούτα συνδέονταν με μειωμένο κίνδυνο για συμπτώματα κατάθλιψης κατά 82% και 42%, αντίστοιχα.

Γυναίκες με υψηλό ποσοστό μονοακόρεστων λιπαρών οξέων /κορεσμένων λιπαρών είχαν 42% λιγότερες πιθανότητες για συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Πηγές:
British Journal of Nutrition

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες