Σας συμβαίνει να ξεχνάτε πιο συχνά πράγματα; Να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να εστιάσετε την προσοχή σας σε κάτι; Μήπως μερικές φορές δεν μπορείτε να θυμηθείτε τη λέξη για κάτι; Αν όλα αυτά συμβαίνουν συχνότερα κάποιες περιόδους, δεν είναι αναγκαστικά κάτι που πρέπει να σας πανικοβάλει. Πρόκειται για ήπια γνωστική εξασθένηση, και είναι μια ελαφρά πτώση στις νοητικές ικανότητες.

Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, και σε οποιαδήποτε ηλικία. Μπορεί να προκύψει από μια σειρά παραγόντων, όπως διαταραχές της διάθεσης (όπως άγχος και κατάθλιψη), από κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, από διαταραχές ύπνου, ακόμα και από ελλείψεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα, ο γιατρός σας θα σας ενθαρρύνει να κάνετε πολλά πράγματα, όπως να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, να είστε κοινωνικοί και να ασκείτε τον εγκέφαλό σας διαβάζοντας, κάνοντας διάφορες δραστηριότητες και μαθαίνοντας νέες δεξιότητες. Υπάρχει όμως και η γυμναστική σαν επιλογή, που όλο και περισσότερο φαίνεται να βοηθά με το ζήτημα της γνωστικής εξασθένησης.

Πώς η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλό σας

*Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά φτάνει στον εγκέφαλό σας. Σημαίνει επίσης ότι τα απόβλητα απομακρύνονται πιο αποτελεσματικά.

*Η άσκηση ενισχύει τη συναπτική πλαστικότητα, που είναι η ικανότητα του εγκεφάλου να προσαρμόζει και να βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ νευρώνων στον εγκέφαλό σας. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να θυμάστε και να μαθαίνετε καλύτερα.

*Η άσκηση βελτιώνει τη νευρογένεση — τον σχηματισμό νέων νευρώνων στον εγκέφαλό σας. Αυτοί οι νέοι νευρώνες βοηθούν να ταξινομούμε πληροφορίες, να θυμόμαστε συγκεκριμένες στιγμές στο χρόνο και να αποφεύγουμε τη σύγχυση. Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι η νευρογένεση μάς βοηθά να διαχειριστούμε καλύτερα το άγχος και τα συναισθήματα, όπως και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα επίπονες αναμνήσεις.

Πόση άσκηση χρειάζεται για να δούμε οφέλη;

Οι ενδείξεις των ειδικών για άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση είναι να ξεκινήσουν με γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα. Είναι ένα καλό ξεκίνημα αν είστε αρχάριοι. Παρ’ όλα αυτά, οι κλασικές ενδείξεις για γυμναστική εξακολουθούν να είναι 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να ξεκινάτε αργά και σταδιακά να αυξάνετε τη διάρκεια και την ένταση της προπόνησής σας για να αποφύγετε τραυματισμούς.

Τι είδους ασκήσεις να δοκιμάσετε

Για ακόμη μια φορά, η απάντηση είναι ʺσίγουρα όχι μόνο αερόβιαʺ. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να είναι εξίσου ευεργετικές, και φέρνουν ακόμα καλύτερα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Δώστε προσοχή, επίσης, σε ασκήσεις που έχουν να κάνουν με την ισορροπία σας: Τα οφέλη θα είναι σημαντικά και σε πολλά επίπεδα.

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα στη γυμναστική είναι το να είμαστε σταθεροί στο πρόγραμμά μας και να μην τα παρατάμε. Ακόμα και αν κάποιες μέρες είναι λίγο πιο αργές από τις άλλες, το να βρισκόμαστε σε κίνηση είναι πάντα καλό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά