"Στα 30 χρόνια που ασκώ το επάγγελμα δεν έχω δει καρκίνο από τη χρήση κρεμών για την ακμή. Απαιτείται, όμως, προσοχή στον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα συγκεκριμένα προϊόντα από τους καταναλωτές.

Τα παραπάνω αναφέρει στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Ιωάννης Μπάρκης, με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα σχετικά με την ασφάλεια γνωστών προϊόντων κατά της ακμής.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκη, οι πολίτες είναι καλό να σταματήσουν την αγορά προϊόντων "over the counter" και για ό,τι χρειάζονται καλό είναι να επισκέπτονται εξειδικευμένο δερματολόγο.

Όπως σημειώνει, η δράση της συγκεκριμένης ουσίας (βενζόλιο) είναι γνωστή και για να γίνει καρκίνος η έκθεση σε αυτή απαιτείται μακροχρόνια λήψη. Δεν υπάρχει κίνδυνος για όσους τη χρησιμοποιούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

"Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, η αθροιστική του δράση μπορεί να ενεργοποιήσει μηχανισμό καρκίνου", τονίζει, επισημαίνοντας πως αυτό είναι γνωστό και ισχύει και για άλλα παρόμοια προϊόντα.

"Το ότι υπάρχει μία αναφορά πως κάποιος έχει έρθει σε επαφή, δεν μεταφράζεται σε καρκίνο", τονίζει ο κ. Μπάρκης, καλώντας τους καταναλωτές να αποφεύγουν τις διαφημίσεις και να γνωρίζουν πως για οποιοδήποτε σημάδι ή κηλίδα εμφανιστεί στο δέρμα τους, ανεξάρτητα από τον φόβο του καρκίνου, πρέπει πάντα να βλέπουν δερματολόγο.

Βρέθηκε βενζόλιο

Όπως αναφέρεται στα χθεσινά δημοσιεύματα, υψηλά επίπεδα του καρκινογόνου χημικού βενζόλιο εντοπίστηκαν σε ορισμένες θεραπείες ακμής από μάρκες όπως η Clinique της Estée Lauder, η Up&Up της Target και η Clearasil της Reckitt Benckiser, δήλωσε το ανεξάρτητο αμερικανικό εργαστήριο Valisure του Κονέκτικατ. 

Από το Bloomberg μεταδόθηκε πως κατατέθηκε αίτηση στη ρυθμιστική αρχή τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), προκειμένου να ανακληθούν τα εν λόγω προϊόντα, να διεξαχθεί έρευνα και να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για τον κλάδο.

Το βενζόλιο (ή βενζένιο) μπορεί να συγκεντρωθεί σε "μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα", τόσο σε συνταγογραφούμενα όσο και σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα θεραπείας ακμής με υπεροξείδιο του βενζολίου, ανακοινώθηκε από τη Valisure.

Άλλα προϊόντα στα οποία ανιχνεύθηκε βενζόλιο περιλαμβάνουν τα Proactiv και PanOxyl, το σαπούνι της Walgreens για την ακμή και την κρέμα Equate Beauty της Walmart για την ακμή.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου