Είναι λανθασμένη η δήλωση του υπουργού Υγείας ότι δεν χρειάζονται τρία στα τέσσερα ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται στην Ελλάδα.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο iatronet.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου - ΕΛΛΟΚ και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Πιερίας, Γιώργος Καπετανάκης,

Όπως αναφέρει, στο θέμα της προμήθειας ογκολογικών φαρμάκων και των περικοπών στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών "κάποιες προσεγγίσεις πρέπει να είναι διαφορετικές, και ότι πρέπει πάντα να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους".

Για την δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις εν λόγω περικοπές και αχρηστεία πολλών θεραπειών, ανέφερε ότι αυτή η δήλωση δεν έγινε όπως παρουσιάστηκε.

Αναφορικά με την ανάγκη ή μη ενός μεγάλου ποσοστού των θεραπειών (σύμφωνα με αυτά που μετέφεραν στον υπουργό ογκολόγοι ότι τα 3/4 των θεραπειών είναι αχρείαστα) ή κατά λάθος το είπε ή κάτι άλλο εννοούσε. "Δεν υπάρχει καν αυτό το θέμα, δεν το συζητάμε".

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου σε προχθεσινή ανακοίνωσή της υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνεί κάθετα και δεν συμμεριζεται την άποψη ότι οι ασθενείς με καρκίνο δεν χρειάζονται την πλειοψηφία των φαρμάκων που τους συνταγογραφούνται. Αντίθετα θεωρεί ότι η άποψη αυτή προκαλεί ανασφάλεια και σύγχυση.

Ταυτόχρονα εκφράζει την αμέριστη εμπιστοσύνη της στην ΕΟΠΕ και τους θεράποντες ιατρούς, που δίνουν πραγματικές μάχες σε αντίξοες συχνά συνθήκες, για να παρέχουν τις βέλτιστες δυνατές επιλογές, που θα κρατήσουν ζωντανούς και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο στη χώρα μας.

Η ΕΛΛΟΚ συμφωνεί ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για τη φροντίδα του καρκίνου  και ανάγκη για περιστολή της σπατάλης σε όλους τους τομείς, αλλά ταυτόχρονα τονίζει και την ανάγκη για αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία, "η οποία υπολείπεται του Ευρωπαϊκού Μ.Ο και παραμένει καθηλωμένη, παρά την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια". 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος