Γνωρίζουμε ότι η άσκηση είναι ωφέλιμη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Νεα έρευνα  υποδεικνύει ότι παίζει ρόλο και ο εγκέφαλος.

Ερευνητές του Massachusetts General Hospital (MGH) εξηγούν ότι όφελος προκύπτει από την ικανότητα της άσκησης να μειώνει τα επίπεδα στρες στον εγκέφαλο.

Η έρευνα έδειξε ότι η άσκηση οδηγούσε σε μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης-σε αυτούς ήταν 2 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, δήλωσε ο Dr. Ahmed Tawakol.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που κάλυπταν μια δεκαετία σε 50.000  ανθρώπους που εγγράφηκαν στη βάση δεδομένων Mass General Brigham Biobank. Ολοι κρατούσαν αρχεία για τη σωματική τους δραστηριότητα. Υπο-ομάδα 774 συμμετεχόντων επίσης υποβλήθηκε σε απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου και άλλες εξετάσεις που μετρούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε σύνδεση με το στρες. Στη δεκαετία παρακολούθησης, σχεδόν το 13% εμφάνισε καρδιοπάθεια. Όμως όσοι συμμορφώνονταν με τις συστάσεις για σωματική δραστηριότητα ήταν 23% λιγότερο πιθανό να λάβουν τέτοια διάγνωση. Αυτοί επίσης είχαν λιγότερη εγκεφαλική δραστηριότητα που συνδεόταν με το στρες έναντι ανθρώπων που ασκούνταν λιγότερο.

Συμμετέχοντες με πιο καλή φόρμα έτειναν να έχουν λιγότερη δραστηριότητα που συνδέεται με το στρες, στον προμετωπιαίο φλοιό. Η περιοχή ασκεί έλεγχο στα κέντρα στρες του εγκεφάλου.

Γενικά, φάνηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα στρες είχαν μεγάλο ρόλο στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Το γεγονός ότι η άσκηση φάνηκε ιδιαίτερα να βοηθά ανθρώπους με ιστορικό κατάθλιψης ενίσχυε την παρατήρηση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Πηγές:
Journal of the American College of Cardiology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Νέα εκστρατεία ενημέρωσης για την ατοπική δερματίτιδα
Πώς μπορεί η βιταμίνη D να βελτιώσει την ανοσία έναντι του καρκίνου [μελέτη]
Πώς θα αυξήσω την πρόσληψη φυτικών ινών χωρίς να φουσκώνω