Δεν έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη κρούσμα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους και βοοειδή, όπως έχει συμβεί στις ΗΠΑ. Δεν έχει, επίσης, καταγραφεί στέλεχος υψηλής παθογονικότητας του ιού, το οποίο απομονώθηκε στην αμερικανική χώρα.

Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, σε σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), με την οποία προσδιορίζεται ο βαθμός κινδύνου για την Ευρώπη.

Τις τελευταίες μέρες, έχουν γνωστοποιηθεί δύο κρούσματα γρίπης πτηνών σε ανθρώπους: το πρώτο ανακοινώθηκε την Τετάρτη από τις αρχές της Αυστραλίας και το δεύτερο την επόμενη μέρα από τις αρχές των ΗΠΑ, σε εργάτη φάρμας βοοειδών.

Πρόκειται για το δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ, καθώς το πρώτο είχε αναφερθεί την 1η Απριλίου.

Μετάλλαξη

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ECDC, η γονιδιακή ανάλυση στις ΗΠΑ αποκάλυψε ορισμένες αλλαγές στην αλληλουχία του ιού από το δείγμα ασθενούς, σε σύγκριση με το ιικό ακολουθίες που βρέθηκαν στα βοοειδή.

Το ανθρώπινο γονιδίωμα εμφάνισε τη μετάλλαξη PB2 E627K, η οποία σχετίζεται με προσαρμογή του ιού σε θηλαστικά ξενιστές.

Ο περαιτέρω έλεγχος, ωστόσο, έδειξε πως οι αλληλουχίες του ιού στα βοοειδή και στους ανθρώπους διατηρούν τα χαρακτηριστικά που έχουν στα πτηνά, σύμφωνα με τα οποία δείχνουν "προτίμηση" σε αυτά

Θεωρείται σημαντικό το ότι δεν έχουν εντοπιστεί δείκτες που να σχετίζονται με αντοχή των συγκεκριμένων στελεχών του ιού με αντοχή στα αντι-ιικά φάρμακα κατά της γρίπης.

Κίνδυνος

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας (ΠΟΥ), του Οργανισμού Τροφίμων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, αξιολογούν τον συνολικό κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία ως χαμηλό.

Είναι, όμως, μεγαλύτερος σε όσους εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα ή σε μολυσμένο περιβάλλον, στους οποίους αξιολογείται ως χαμηλός έως μέτριος.

Από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) εκτιμάται πως η συνολική απειλή για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στη χώρα, με εξαίρεση όσους εκτίθενται σε μολυσμένα ζώα και περιβάλλοντα. 

Σε σχέση με το γάλα, οι υπεύθυνοι του CDC τονίζουν ότι είναι ασφαλές για τους καταναλωτές και πως, όταν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης, αφαιρούνται από την ανθρώπινη τροφική αλυσίδα.

Ευρώπη

Οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν πως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει στην Ευρώπη επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από γρίπη των πτηνών Α (Η5Ν1) σε ανθρώπους και σε βοοειδή.

Δεν έχει, επίσης, ανιχνευτεί ο γονότυπος Β3.13 που εντοπίστηκε σε δείγμα αγελάδας και ανθρώπου στις ΗΠΑ. Με αυτά τα δεδομένα, δεν αλλάζει η συνολική εκτίμηση του κινδύνου στην Ευρώπη.

Οι υπεύθυνοι του ECDC καλούν τις εθνικές αρχές να παρακολουθούν την κατάσταση και να ελέγχουν τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο σε επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Λόγω του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης που διατρέχουν, πρέπει πάντα να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα ατομικής προστασίας και άλλα προληπτικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου.

Τα τρέχοντα επιδημιολογικά και ιολογικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι ιοί A (H5N1) παραμένουν σαν πτηνά, ενώ η μετάδοση σε άνθρωπο είναι σπάνια.

Ο κίνδυνος για τις επαγγελματικά εκτεθειμένες ομάδες, όπως οι αγρότες και οι σφαγείς, θεωρείται χαμηλός έως μεσαίος, ενώ η άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά ή μολυσμένο περιβάλλον είναι η πιο πιθανή πηγή μόλυνσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Ιπποκράτειο": Έλεγχος ανθεκτικής υπέρτασης με νεφρική απονεύρωση - Μελέτη και για το στρες
Ειδικευόμενοι νοσοκομείου Μυτιλήνης: Επικίνδυνες εφημερίες, λόγω έλλειψης προσωπικού
Η Αιματολογική Μονάδα του ΕΚΠΑ στο Ευρωπαϊκό Αιματολογικό Συνέδριο