Η Ινδία ανέφερε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) τη μόλυνση ενός τετράχρονου παιδιού από τη γρίπη των πτηνών.

Πρόκειται για τον υπότυπο της γρίπης Α(Η9Ν2), όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, και είναι το δεύτερο κρούσμα στην Ινδία, ενώ το πρώτο είχε αναφερθεί το 2019. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παιδί είχε ήδη μεταφερθεί στον παιδίατρο στα τέλη Ιανουαρίου με πυρετό, αναπνευστικές δυσκολίες και κοιλιακό πόνο.

Εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου, νοσηλεύτηκε και πήρε εξιτήριο μετά από τέσσερις εβδομάδες. Λίγες ημέρες αργότερα μεταφέρθηκε σε άλλο νοσοκομείο, όπου χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Εκεί ελήφθη ένα επίχρισμα και ανιχνεύθηκε η γρίπη Α (H9N2). Το παιδί πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο την 1η Μαΐου με παροχή οξυγόνου.

Το παιδί είχε έρθει σε επαφή με κοτόπουλα. Η γρίπη των πτηνών μεταδίδεται συχνά από κοτόπουλα που έχουν μολυνθεί από άγρια ζώα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι εξαιρετικά σπάνια. Άλλα άτομα που βρίσκονταν κοντά στο παιδί δεν είχαν παρουσιάσει σημάδια μόλυνσης.

Η λοίμωξη από τη γρίπη των πτηνών είναι συνήθως ακίνδυνη. Ωστόσο, οι ιοί θα μπορούσαν να αλλάξουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταδίδονται ευκολότερα από άτομο σε άτομο. Για το λόγο αυτό, έχουν αναπτυχθεί υποψήφια εμβόλια που μπορούν να εξελιχθούν γρήγορα σε διαθέσιμα φάρμακα σε περίπτωση πανδημίας.

Ο ΠΟΥ καλεί συνεχώς τις χώρες να είναι σε επαγρύπνηση και να εξετάζουν προσεκτικά τις συστάδες ασθενειών. "Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι ο σημερινός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό από τον ιό αυτό είναι χαμηλός", δήλωσε ο ΠΟΥ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι UNI-PHARMA & InterMed, κοντά στα παιδιά των εργαζομένων
Σύλλογος Πεταλούδα: Η καμπάνια "Φρόντισε ότι σε στηρίζει" - 1ος κύκλος
Δύο παιδιά με καρκίνο από το κατεστραμμένο νοσοκομείο του Κιέβου στην Αυστρία