Καθώς οι άνθρωποι γερνούν με διαφορετικούς ρυθμούς, η εξωτερική τους εμφάνιση μπορεί συχνά να παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για τη βιολογική τους ηλικία και την κατάσταση της υγείας τους από τα πραγματικά τους χρόνια ζωής.

Μέχρι τώρα, η οπτική εμφάνιση αξιολογείται μόνο υποκειμενικά. Σύντομα, μια νέα μέθοδος αξιολόγησης που ονομάζεται "FaceAge", η οποία αναπτύχθηκε από μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Δρ Dennis Bontempi από το Τμήμα Υπολογιστικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Λωζάνης με τη βοήθεια ενός μοντέλου βαθιάς μάθησης, θα μπορούσε να προσφέρει μια λύση.

Όταν το FaceAge κλήθηκε να εκτιμήσει τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου με βάση την εικόνα του προσώπου του, ο παράμετρος αυτός έδειξε εκπληκτικά καλά αποτελέσματα στη μελέτη.

Συνολικά, το μοντέλο επεξεργάστηκε δεδομένα από 58.851 άτομα που θεωρούνται υγιή, ηλικίας 60 ετών και άνω.

Επίσης, οι εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο ήταν αρκετά ακριβείς. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 6.196 ολλανδούς και αμερικανούς ασθενείς με διάγνωση καρκίνου, οι οποίοι είχαν ως στόχο να αξιολογήσουν την κλινική χρησιμότητα αυτής της μεθόδου.

Οι γιατροί έχουν ακόμα την καλύτερη εικόνα: Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο φαίνονται κατά μέσο όρο περίπου πέντε χρόνια μεγαλύτεροι από την πραγματική τους ηλικία. Η πρόβλεψη του προσδόκιμου ζωής από το FaceAge ήταν πιο αξιόπιστη σε όσους είχαν ακόμα πολλά χρόνια μπροστά τους ή ήταν σχετικά κοντά στο τέλος της ζωής τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το σύστημα πέτυχε ανεξάρτητη προγνωστική απόδοση σε διάφορους τύπους και στάδια καρκίνου. Η υψηλότερη ηλικία του FaceAge συσχετίστηκε με χειρότερη συνολική επιβίωση.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την ιατρική εκτίμηση, το σύστημα deep learning είχε χειρότερα αποτελέσματα.

Παρά ταύτα, όταν οι γιατροί το χρησιμοποίησαν ως πρόσθετο εργαλείο στις κλινικές πληροφορίες, πέτυχαν σημαντικά καλύτερες προβλέψεις – ειδικά εκείνοι οι γιατροί που αρχικά είχαν πιο σημαντικές αποκλίσεις.

Ένα μοντέλο deep learning αυτού του είδους θα μπορούσε λοιπόν να βελτιώσει την πρόγνωση επιβίωσης των καρκινοπαθών, βελτιώνοντας την ανθρώπινη απόδοση, σύμφωνα με την έρευνα.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής επηρεάζουν το FaceAge.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι καπνιστές φαίνονταν κατά μέσο όρο σημαντικά μεγαλύτεροι από τους μη καπνιστές.

Παρατηρήθηκε επίσης μια συσχέτιση με τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), αλλά λιγότερο έντονη.

Ένα μοντέλο αυτού του είδους, που βασίζεται αποκλειστικά σε φωτογραφίες προσώπων, εγείρει φυσικά ηθικά ζητήματα.

Τι θα συμβεί, για παράδειγμα, αν ασφαλιστικές εταιρείες ή επιχειρήσεις κάνουν κατάχρηση τέτοιων πληροφοριών; Τι θα συμβεί αν το μοντέλο κάνει άδικες προβλέψεις για συγκεκριμένες εθνοτικές ομάδες;

Οι συγγραφείς της μελέτης διευκρινίζουν ότι πριν από τη χρήση του μοντέλου στην κλινική πράξη, δεν απαιτούνται μόνο αυστηροί κανονισμοί, αλλά και περαιτέρω έρευνα για τον εντοπισμό και την αποφυγή πιθανών στρεβλώσεων. Ωστόσο, το FaceAge μπορεί να παρέχει πολύτιμες πρόσθετες πληροφορίες, ιδίως σε καταστάσεις όπου απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις θεραπείας.

Κατά την άποψή τους, η πρόσθετη αξιολόγηση προσφέρει πλεονεκτήματα για την καλύτερη εκτίμηση της σχέσης κινδύνου-οφέλους για τους ασθενείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πνιγμοί στη θάλασσα: 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, στην Ελλάδα
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Νέοι κανόνες προσαρμοσμένοι στις νέες τεχνολογίες
Ευεξία για άνδρες μετά τα 50