Το πράσινο και το μαύρο τσάι προσφέρουν παρόμοια οφέλη για την υγεία. Μπορούν να μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τη συγκέντρωσή μας, να προστατεύσουμε την καρδιά μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων παθήσεων, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά. Αν και προέρχονται από το ίδιο φυτό, οι διαφορές στην επεξεργασία, την παρασκευή και τη γεύση τους καθορίζουν και τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους.
Ας δούμε πιο αναλυτικά σε τι ξεχωρίζει το καθένα και πώς μπορούμε να επιλέξουμε εκείνο που μας ταιριάζει περισσότερο.
Επεξεργασία
Το μαύρο τσάι περνά από διαδικασία οξείδωσης. Τα φύλλα του εκτίθενται στον αέρα, με αποτέλεσμα να σκουραίνουν και να αποκτούν πιο έντονη, γεμάτη γεύση. Το πράσινο τσάι υφίσταται ελάχιστη ή καθόλου οξείδωση. Έτσι διατηρεί τη φυσική του πράσινη απόχρωση και προσφέρει πιο απαλή, φρέσκια γεύση.
Άρωμα και γευστικό προφίλ
Το μαύρο τσάι έχει έντονη, πλούσια γεύση. Ανάλογα με τον χρόνο εκχύλισης, το χρώμα του ποικίλλει από κεχριμπαρένιο μέχρι και σκούρο καφέ. Μπορεί να έχει αρώματα που θυμίζουν μπαχαρικά ή και φρούτα. Το πράσινο είναι πιο ελαφρύ και με πιο ντελικάτη γεύση. Οι νότες του θυμίζουν γρασίδι, φρέσκα λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή και λουλούδια. Σε σχέση με το μαύρο, είναι λιγότερο στυφό και πιο ευκολόπιοτο.
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη
Το μαύρο τσάι περιέχει συνήθως περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει περίπου 45-50mg καφεΐνη, ενώ το πράσινο κυμαίνεται γύρω στα 30-50mg. Και τα δύο έχουν λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ, γεγονός που τα καθιστά καλύτερη επιλογή για όσους προσπαθούν να την μειώσουν.
Οφέλη για την υγεία
Και τα δύο είδη τσαγιού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικές ενώσεις με δράση που προστατεύει την υγεία της καρδιάς. Η καθημερινή κατανάλωσή τους φαίνεται να βοηθά στη μείωση της LDL χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση μπορεί να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού ή εμφράγματος. Ταυτόχρονα, η καφεΐνη και η L-θεανίνη που περιέχονται και στα δύο είδη μπορεί να συμβάλλουν σε καλύτερη συγκέντρωση, καλύτερη διάθεση και μια πιο ήρεμη πνευματική εγρήγορση σε σχέση με εκείνη που προσφέρει ο καφές. Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι μελετώνται για τον πιθανό ρόλο τους στην πρόληψη διαφόρων παθήσεων, όπως ορισμένοι τύποι καρκίνου, αλλά και αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Επιλέγοντας το κατάλληλο για εσάς
Τελικά, ποιο τσάι είναι το καλύτερο; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Εξαρτάται από τη γεύση που προτιμάμε, την επίδραση που αναζητούμε και τις ανάγκες του οργανισμού μας. Αν σας αρέσουν οι πιο απαλοί και φρέσκοι τόνοι, προτιμήστε το πράσινο τσάι. Αν πάλι θέλετε έντονες, πιο γεμάτες γεύσεις, ίσως το μαύρο είναι αυτό που σας ταιριάζει.
Και τα δύο προσφέρουν οφέλη, επομένως μπορούμε να τα εντάξουμε εναλλάξ στη διατροφή μας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λαχανίδα: Λίγες θερμίδες, πολλά αντιοξειδωτικά
Πανεύκολες και νόστιμες συνταγές κατάλληλες για διαβήτη
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης του φουσκώματος