Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο οφέλη για την υγεία. Είναι ιδανικό για το μεταβολισμό σας, περιορίζει την απορρόφηση του λίπους, καταπολεμά τη γήρανση, βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθιστά δυνατή τη διαχείριση του βάρους και ταυτόχρονα έχει θετική επίδραση στο σώμα σας.

Οι παρενέργειες της κατανάλωσης αυτού του βοτάνου, εμφανίζονται μόνο σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης. Το πράσινο τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία πρέπει να λαμβάνεται σε περιορισμένη ποσότητα για να αποφέρει οφέλη για την υγεία.

Παρενέργειες του πράσινου τσαγιού λόγω της περιεκτικότητας σε καφεΐνη

Η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά σας καθώς προκαλεί αρρυθμία στον καρδιακό παλμό. Ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα μπορεί να μην είναι εύκολο να επιτευχθεί με την πρόσληψη καφεΐνης. Επομένως, οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούν το σάκχαρο του αίματός τους εάν θέλουν να πίνουν πράσινο τσάι.

Η διάρροια μπορεί να επιδεινωθεί από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού, ιδιαίτερα σε μεγάλες ποσότητες. Ομοίως, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορεί να οφείλεται σε υπερκατανάλωση πράσινου τσαγιού λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη. Ευερεθιστότητα, προβλήματα ύπνου και ζάλη είναι μερικές άλλες παρενέργειες της καφεΐνης.

Η οστεοπόρωση είναι μια κατάσταση εξασθενημένων οστών που προκαλείται από ανεπαρκή περιεκτικότητα ασβεστίου στο σώμα. Το πράσινο τσάι προκαλεί αποστράγγιση στο αποθεματικό ασβεστίου του οργανισμού, ξεπλένοντάς το με τα ούρα. Η καφεΐνη πρέπει να περιορίζεται στα 300 mg την ημέρα, τα οποία καταναλώνετε με 2 έως 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι. Μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσετε την απώλεια ασβεστίου σας λαμβάνοντας συμπληρώματα ασβεστίου.

Άλλες παρενέργειες του πράσινου τσαγιού

Ηπατική νόσος

Ορισμένα εκχυλίσματα από πράσινο τσάι έχουν συσχετιστεί με ηπατική βλάβη. Πολλοί άνθρωποι έχουν βρεθεί οι οποίοι αναφέρουν ζημιά στο συκώτι λόγω συμπληρωμάτων από εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού. Έτσι, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα με το ήπαρ σας, αποφύγετε το πράσινο τσάι.

Νεφρική βλάβη

Ένα οξύ γνωστό ως οξαλικό που βρίσκεται στο πράσινο τσάι μπορεί να βλάψει τα νεφρά σας. Παρόλο που η ζημιά προκαλείται μετά από υπερκατανάλωση, έχετέ το υπόψη.

Αλλεργίες

Η τανίνη και η καφεΐνη είναι μερικά συστατικά του πράσινου τσαγιού που προκαλούν αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους.

Γλαύκωμα

Η πίεση στις φλέβες των ματιών αυξάνεται καταναλώνοντας πράσινο τσάι. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το γλαύκωμά σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να διαρκέσει μισή ώρα έως και 90 λεπτά.

Φάρμακα

Υπάρχουν πολλά φάρμακα που δεν αλληλεπιδρούν καλά με το πράσινο τσάι. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε το πράσινο τσάι εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα όπως η κλοζαπίνη, η ασπιρίνη, το λίθιο και άλλα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας