Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για όλους, όμως ορισμένες τροφές είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τις γυναίκες, ειδικά σε θέματα όπως η οστεοπόρωση, η εγκυμοσύνη και ο καρκίνος του μαστού. Οι συγκεκριμένες τροφές είναι πλούσιες σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά — συχνά περισσότερα από ένα — που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού και στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του, ακόμη και καθώς μεγαλώνουμε.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις τροφές και τους λόγους που τις κάνουν τόσο ωφέλιμες.
Όσπρια
Προσφέρουν άφθονη πρωτεΐνη χωρίς κορεσμένα λιπαρά (και το αυξημένο κόστος του κρέατος), ενώ είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες. Μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και τους παλμούς της καρδιάς — όλοι παράγοντες που συνδέονται με καρδιοπάθειες, τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τις γυναίκες.
Γκρέιπφρουτ
Πρόκειται για το κρυφό όπλο της οικογένειας των εσπεριδοειδών. Το μυστικό του βρίσκεται στα φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ειδών εγκεφαλικού επεισοδίου και προστατεύουν την καρδιά. (Και τα πορτοκάλια περιέχουν φλαβονοειδή, αλλά το γκρέιπφρουτ έχει λιγότερη ζάχαρη.) Επειδή όμως μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν το εντάξετε στη διατροφή σας.
Μούρα και κεράσια
Είναι γεμάτα με φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από την+ φθορά. Βοηθούν τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες καθώς μεγαλώνουμε και ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, διατηρώντας την επιδερμίδα σταθερή και λεία.
Σαρδέλες
Αποτελούν εξαιρετική πηγή λιπαρών ω-3, βιταμίνης D και ασβεστίου. Τα ω-3 μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα του μητρικού γάλακτος, ενώ η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε υδράργυρο τις καθιστά ασφαλή επιλογή για εγκυμονούσες σε σχέση με άλλα ψάρια.
Ενταμάμε
Τα νόστιμα αυτά φασόλια σόγιας είναι γεμάτα φυτικές ίνες, ωφέλιμα λιπαρά και φυτοοιστρογόνα, ενώσεις παρόμοιες με τα οιστρογόνα. Μπορούν να αποδειχθούν πολύτιμοι σύμμαχοι κατά την εμμηνόπαυση, καθώς ενδέχεται να μειώνουν τις εξάψεις και άλλα σχετικά συμπτώματα.
Λαχανίδα
Τα πράσινα φύλλα αυτού του σταυρανθούς λαχανικού είναι γεμάτα βιταμίνη K, η οποία συνεργάζεται με το ασβέστιο και τη βιταμίνη D για να διατηρεί τα οστά μας δυνατά και υγιή. Μία μερίδα προσφέρει πάνω από το 20% των ημερήσιων αναγκών σε βιταμίνες A και C.
Σπαράγγια
Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης K. Μισό φλιτζάνι σπαράγγια αρκεί για να καλύψει περίπου το ένα τρίτο των ημερήσιων αναγκών σας. Είναι επίσης πλούσια σε φολικό οξύ, το οποίο είναι απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη ανωμαλιών.
Σπανάκι
Το φολικό οξύ είναι γενικά πολύτιμο για την υγεία. Εκτός από την υποστήριξη στην εγκυμοσύνη, συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου άνοιας, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου του παχέος εντέρου. Το σπανάκι περιέχει επίσης λουτεΐνη, αντιοξειδωτικό που προστατεύει την όραση και την επιδερμίδα.
Παπάγια
Το κόκκινο-πορτοκαλί της χρώμα οφείλεται στο β-καροτένιο και στο λυκοπένιο. Το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου και του μαστού και, επιπλέον, συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.
Γιαούρτι χωρίς λιπαρά
Μετά τα 50, οι ανάγκες σας σε ασβέστιο αυξάνονται. Μία μερίδα γιαούρτι χωρίς λιπαρά παρέχει πάνω από το 30% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου. Ιδανικά, επιλέξτε προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D για καλύτερη απορρόφηση.
Λιναρόσπορος
Ο κοπανισμένος λιναρόσπορος είναι γεμάτος φυτικές ίνες και φυτοοιστρογόνα, που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού. Το έλαιο λιναρόσπορου προσφέρει ω-3, αλλά όχι τις αντικαρκινικές ιδιότητες των σπόρων. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν από συστηματική κατανάλωση.
Καρύδια
Είναι πλούσια σε ωφέλιμα λιπαρά και ενδέχεται να έχουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου. Αποτελούν ιδανικό συνδυασμό με το γιαούρτι και τα μούρα.
Αβοκάντο
Αν και περιέχει λιπαρά, πρόκειται για ωφέλιμα λιπαρά που συνδέονται με μείωση του κοιλιακού λίπους και βελτίωση της υγείας των ματιών και του δέρματος. Επίσης, μπορούν να μειώσουν την LDL και να ενισχύσουν την HDL χοληστερόλη.
Γλυκοπατάτα
Αποτελεί πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών: Χαλκός, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6, κάλιο, σίδηρος και άφθονο β-καροτένιο, που μέσα στο σώμα μετασχηματίζεται σε βιταμίνη Α. Κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των πνευμόνων του βρέφους.
Συκώτι
Αν και δεν είναι από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα, είναι εξαιρετική πηγή φολικού οξέος, ξεπερνώντας σε περιεκτικότητα ακόμα και το σπανάκι ή τα μαυρομάτικα φασόλια.
Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο και, μετά την ηλικία των 18, οι ανάγκες των γυναικών σε αυτό το μέταλλο είναι μεγαλύτερες από των ανδρών. Περιέχει επίσης ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, να το καταναλώνετε με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ινομυωμάτων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κουραμπιέδες, μελομακάρονα και μια αίσθηση ανεκπλήρωτου
Το πρώτο και μοναδικό βιο - ομοειδές φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση μπαίνει στις ΗΠΑ
Ι. Βαρδακαστάνης: Το αναπηρικό κίνημα συνεχίζει να αγωνίζεται και να διεκδικεί