Σε μία εποχή που αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική θέση, σε μια δυσάρεστη περιπέτεια, αναζητούμε τρόπους – ‘κόλπα’ να ξεφύγουμε από τηΝ προοπτική του οικονομικού μαρασμού.

Όλοι κάνουμε τις ίδιες σκέψεις, ‘δε θα ψωνίσω άλλα κοστούμια ή γραβάτες’, ‘έχω αρκετά πουκάμισα…’, ‘καιρός να φορέσω τα ξεχασμένα φορέματα που αγόρασα πέρυσι και πρόπερσι’ κ.ά.

Για κάποιους αυτό σημαίνει μείωση της κίνησης του χρήματος, συνεπώς και οικονομικός στραγγαλισμός, που κάποια στιγμή θα επιστρέψει σε μάς.

Δεν φτάνει το άγχος μας, έρχεται και ο επικεφαλής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ο Ζακ Ντιουφ, που διαπιστώνει ότι για τις τιμές που ανεβαίνουν με εκρηκτικούς ρυθμούς ευθύνονται κατά κύριο λόγο οι ‘δυτικοί’ παχύσαρκοι.

Η αχαλίνωτη κατανάλωση των παχύσαρκων κοστίζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, λαμβάνοντας υπόψη μας και το κόστος από τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα.

Οι υπέρβαροι γενικά, καταναλώνουν 18% περισσότερη τροφή από τον μέσο άνθρωπο. Κυκλοφορούν επί το πλείστον με το αυτοκίνητο ακόμα και σε διαδρομές μικρότερες του ενός χιλιομέτρου και φυσικά το όχημά τους καταναλώνει περισσότερο καύσιμο μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος…!

Στην αντίπερα όχθη άλλοι επιστήμονες, αρνούνται ότι ο υπερκαταναλωτισμός είναι η πηγή των προβλημάτων. Πιστεύουν ότι το πρόβλημα ξεκινά από τη ραγδαία αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μας στις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η διατροφή μας με φτηνές επεξεργασμένες τροφές, τα fast foods και η κατανάλωση τροφών χωρίς καμία διατροφική αξία, παρά μόνο θερμίδες ευθύνεται για τον διπλασιασμό των παχύσαρκων τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Έρευνες που έγιναν κατά κύριο λόγο στην Αμερική αποδεικνύουν ότι μόνο το 9% των ανθρώπων με υψηλό εισόδημα είναι παχύσαρκοι, ενώ αντιθέτως το ποσοστό των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ξεπερνά το 39% και σε κάποιες χώρες φτάνει και το 45%.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με βάση παρόμοιες διαπιστώσεις προβλέπει ότι ο παχύσαρκος πληθυσμός στον πλανήτη αναμένεται να διπλασιαστεί έως το έτος 2015!

Τελικά όλες αυτές οι αναρίθμητες αναλύσεις συνεχώς επιβεβαιώνουν την πραγματικότητα. Το πιο απλό είναι να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τη μοίρα. Το σωστότερο όμως είναι να αντιδράσουμε και να πάρουμε τη ζωή και τις συνήθειές μας στα χέρια μας.

Πάρτε μια βαθειά αναπνοή, χαλαρώστε και σκεφτείτε ότι η παρούσα πραγματικότητα θα αρχίσει να αλλάζει από τη στιγμή που εσείς θα το αποφασίσετε.

Εμείς σας δίνουμε μια δωδεκάδα ιδεών, συμπληρώστε εσείς ότι επιπλέον νομίζετε και ξεκινήστε την οργάνωσή σας.

Στόχος μας είναι η ποιότητα της ζωής μας

1. Σκεφτείτε θετικά, χαμογελάστε και πείτε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτόν ή αυτούς που εσείς νομίζετε, στο Θεό, στον σύντροφό σας, στα παιδιά σας, στους γονείς σας, στους συνεργάτες σας...

2. Δραστηριοποιηθείτε – κινηθείτε - γυμναστείτε. Ζώντας μια υποτονική ζωή αυξάνετε τις πιθανότητες για σοβαρές ασθένειες. Η προσεκτική τακτική άσκηση εκτός του ότι αυξάνει τα χρόνια, τα κάνει πιο ποιοτικά.

Δηλαδή μειώνει τα κάθε λογής φάρμακα και άσκοπες επισκέψεις στους γιατρούς. Ωφέλεια οικονομική αποφασίστε εσείς, ανάλογα. Σκεφτείτε ότι εφαρμόζοντας όλες τις ιδέες θα είστε σε λίγο έτοιμοι να εξοπλίσετε το προσωπικό σας γυμναστήριο από τα χρήματα που εξοικονομήσατε…!

3. Κόψτε το κάπνισμα, κάντε το σημαντικότερο βήμα. Πρόκειται για μια σοβαρή εξάρτηση που κόβεται προσπαθώντας εξίσου σοβαρά. Τα οφέλη στην υγεία σας αμέτρητα, αντίστοιχα και στην τσέπη σας, από μια τέτοια απόφαση.

Σκεφτείτε, 1 πακέτο τσιγάρα κοστίζει 3+ ευρώ, επί 30 ημέρες, κερδίζετε 90 ευρώ μηνιαίως τουλάχιστον. Το ποσό αυτό υπερκαλύπτει το κόστος της γυμναστικής από ένα μήνα έως ένα εξάμηνο ανάλογα το γυμναστήριο.

4. Κόψτε τη ζάχαρη και γενικά τα γλυκά. 'Λιγότερη ζάχαρη, περισσότερα γενέθλια’. Ο διαβήτης, που γερνά συντομότερα τα κύτταρά μας, δύσκολα θα σας επισκεφτεί.

Εάν περιορίσετε ένα γλύκισμα την ημέρα εξοικονομείτε τουλάχιστον 30 ευρώ μηνιαίως.

5. Παρακολουθήστε λιγότερη τηλεόραση. Σε μία ώρα τηλεθέασης καταναλώνουμε πατατάκια, διάφορα σνακ, ποτά και τσιγάρα προσθέτοντας άδειες θερμίδες, κατάλοιπα καπνού στον οργανισμό μας και ένα βάρος οικονομικό στην τσέπη μας.

Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 7 ευρώ την ημέρα και τα 200 ευρώ τον μήνα. Τόσα θα είναι τα χρήματα που θα εξασφαλίσετε όταν αντί να ξαπλώσετε στον καναπέ σας βάλετε τα αθλητικά παπούτσια σας και περπατήσετε.

6. Κάνετε τακτικά προληπτικές ιατρικές εξετάσεις. Πηγαίνετε στον γιατρό σας και ζητήστε του να σας κοιτάξει από πάνω έως κάτω, από την κορυφή έως τα νύχια προσεκτικά. Σοβαρές ασθένειες θεραπεύονται όταν είναι σε πρώιμα στάδια.

Τα οικονομικά οφέλη σε εσάς αλλά και στο κράτος είναι τεράστια.

7. Ηρεμίστε και οδηγήστε. Τα τροχαία ατυχήματα είναι από τις σοβαρότερες αιτίες θανάτων (ειδικά στις νεότερες ηλικίες), προκαλώντας τρομερές αλλαγές στην υγεία και την ευζωία των εμπλεκομένων.

Το οικονομικό κόστος, ανάλογα με την περίπτωση. Επιπλέον η ήρεμη οδήγηση μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και κάνει καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας εφόσον το αυτοκίνητό μας θα χρειάζεται λιγότερες επισκευές.

8. Αποφύγετε να παίρνετε το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα για μικρές αποστάσεις που μπορείτε να περπατήσετε. Από μελέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φαίνεται πως στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο για αποστάσεις μικρότερες του 1 χλμ εννέα φορές την εβδομάδα, κατέχοντας την πρωτιά, όταν στη δεύτερη, Ιταλία, το χρησιμοποιούν τέσσερις φορές.

Ευκαιρία για κίνηση, περπατήστε λοιπόν…! Συνέπειες στο περιβάλλον, στην υγεία μας και την τσέπη μας. Φανταστείτε να εξοικονομήσετε τα 2 ευρώ τουλάχιστον ανά μετακίνηση, που μηνιαία μεταφράζεται σε 72 ευρώ.

9. Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας και απελευθερώστε με αυτόν τον τρόπο περισσότερη αυξητική ορμόνη που έχει η υπόφυση, ώστε να αμβλύνετε την διαδικασία της γήρανσης. Έρευνες δείχνουν ότι ιδανική θερμοκρασία ύπνου είναι οι 16ο C, ενώ θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 24ο C προκαλούν νευρικότητα και μειώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Εξοικονομήστε και χρήματα από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις μονάδες θέρμανσης ή από την κατανάλωση πετρελαίου, που στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά τα 40 ευρώ μηνιαίως.

10. Προγραμματίστε με ακρίβεια τις αγορές σας. Αποφύγετε να πηγαίνετε νηστικοί στα super markets, γιατί η πείνα δεν είναι ο καλύτερος οδηγός για ψώνια. Αγοράστε ακριβώς τις ποσότητες που θα καταναλώσετε σε μια εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι έχετε σχεδιάσει το καθημερινό σας διατροφολόγιο. Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πόσα χρήματα μηνιαίως πετάμε … Σκεφτείτε πόσα τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά, καταλήγουν στα σκουπίδια σε εβδομαδιαία βάση.

11. Αντισταθείτε σε κάθε λογής πειρασμούς που μειώνουν την υγεία και μας δημιουργούν αισθήματα ενοχής. Μπορείτε να δυναμώσετε την θέλησή σας ακριβώς όπως δυναμώνετε τους μύες σας, με εξάσκηση.

Καταστρώστε σχέδια και δημιουργείστε συνήθειες, π.χ. κάθε Τρίτη και Πέμπτη στις 6:00 μ.μ. θα πηγαίνω γυμναστήριο. Μ΄αυτόν τον τρόπο εξασκείτε την ικανότητα του αυτοελέγχου σας και σιγά – σιγά αυξάνετε την αποφασιστικότητά σας σε όλους του τομείς, ωφελούμενοι τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

12. Επιπροσθέτως η φυσική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή (κατά προτίμηση μεσογειακή διατροφή) μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα να εργάζεστε με μεγαλύτερη ένταση χωρίς να κουράζεστε.

Σας δίνουν περισσότερη ενέργεια και σθένος για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις της καθημερινής σας ζωής και σας εφοδιάζει με απόθεμα για να αντιμετωπίσετε τις απαιτήσεις των απρόσμενων και επειγόντων καταστάσεων. Βοηθάει να κρατάτε χαμηλά τη νευρική ένταση και υψηλά την πνευματική σας υγεία.

Σας οδηγεί σε ένα βιολογικό ξανάνιωμα 10 - 15 χρόνια και μειώνει τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Είναι βέβαιο ότι όλα αυτά οι διευθυντές σας θα τα παρατηρήσουν και το λιγότερο, θα σας επιβραβεύσουν τουλάχιστον οικονομικά.

Δείτε την εποχή μας σαν μια ευκαιρία ώστε να διορθώσετε οτιδήποτε δεν σας αρέσει, ξεκινώντας από τα πιο απλά και καθημερινά.

Έρευνες πανεπιστημίων της Αμερικής και της Ευρώπης δείχνουν ότι σε περιόδους οικονομικής άνθησης οι άνθρωποι δεν προσέχουν την υγεία τους, γιατί προτεραιότητά τους είναι η δουλειά τους ή κάτι άλλο.

Να η ευκαιρία μας…!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο