Εσείς ξέρετε τι σημαίνει η πείνα σας; Για την ακρίβεια, το ξέρατε ότι πολλές φορές, παρά το γεγονός ότι αισθάνεστε πεινασμένοι, στην πραγματικότητα υπάρχει κάποιο άλλο συναίσθημα ή περίσταση που σας επηρεάζει και σας κάνει να νομίζετε ότι θέλετε φαγητό;

Ας ρίξουμε μια ματιά στα πιο κοινά είδη πείνας και τι σημαίνουν…

Αληθινή πείνα

Η κανονική, η γνήσια, η πείνα που μας λέει ότι χρειαζόμαστε τροφή άμεσα. Το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, έχουμε χαμηλή ενέργεια ή γουργουρίζει το στομάχι μας.

Η πείνα της τηλεόρασης

Παράπτωμα για το οποίο είμαστε όλοι ένοχοι. Έχει αποδειχθεί μέσα από έρευνες ότι οι άνθρωποι πραγματικά μπορούμε να τρώμε απερίσκεπτα όταν βλέπουμε τηλεόραση, χωρίς να καταλαβαίνουμε πόσες θερμίδες καταναλώνουμε.

Η πείνα της ανίας

Έχετε νιώσει ποτέ τόσο βαριεστημένοι, που ανοίγετε το ψυγείο για να δείτε αν υπάρχει κάτι να τσιμπήσετε; Ακόμα χειρότερα, έχετε επαναλάβει αυτή την πράξη πέντε λεπτά μετά, περιμένοντας το ψυγείο να έχει γεμίσει μόνο του; Ναι, δεν το κάνετε μόνο εσείς και σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε κάτι διασκεδαστικό να κάνετε άμεσα.

Η πείνα των νεύρων

Είστε εκνευρισμένοι. Τα επίπεδα σακχάρου πέφτουν και ξαφνικά νιώθετε ότι θα μπορούσατε να φάτε τα πάντα. Προσοχή: Δεν τρώμε θυμωμένοι. Εκτός και αν έχουμε την αυτοσυγκράτηση να αναγνωρίσουμε τι νιώθουμε, και να επιλέξουμε ένα φρούτο. Αλλιώς, μακριά από την κουζίνα.

Πείνα του στρες

Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε όταν είναι αγχωμένοι. Άλλοι, όμως, μπορούν να φάνε τα πάντα, γίνονται λιγότερο προσεκτικοί ή ξεσπούν στο φαγητό το βράδυ, μετά από μια αγχωτική μέρα στην δουλειά. Η γυμναστική, όπως και τεχνικές χαλάρωσης σαν τον διαλογισμό, μπορούν να βοηθήσουν.

Η πείνα της περιόδου

Πολλές γυναίκες αισθάνονται αυξημένη πείνα πριν την περίοδο. Και αυτό είναι 100% φυσιολογικό. Έχετε αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας, συνεπώς είναι λογικό να πεινάτε πιο συχνά, αρκεί να φροντίσετε να κάνετε σωστές επιλογές.

Η πείνα του μυαλού

Δεν είστε κουρασμένοι, δεν πεινάτε και δεν έχετε αυξημένο στρες. Αλλά και πάλι είστε έξω από το ψυγείο. Μήπως φταίει το γεγονός ότι υπάρχει κάποια δουλειά που αποφεύγετε, και προσπαθείτε να βρείτε δικαιολογίες για να την αποφύγετε περισσότερο;

H πείνα του ματιού

Έχετε ακούσει την φράση ότι κάποιος “τρώει με το μάτι”; Αυτό ακριβώς είναι η πείνα του ματιού, που απλώς θέλουμε να φάμε κάτι επειδή είναι εκεί. Ένας λόγος παραπάνω να μην έχουμε ανθυγιεινά σνακς σε κοινή θέα στην κουζίνα μας, αλλά ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με φρέσκα φρούτα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα