Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση νερού είναι ευεργετική στη μείωση βάρους. Επίσης, η ενυδάτωση είναι το κλειδί για πολλούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην μείωση βάρους, συμπεριλαμβανόμενων της πέψης και της μυϊκής λειτουργίας.

Ωστόσο η ιατρική κοινότητα δεν είναι ακόμη σίγουρη σχετικά με πόσο μπορεί να επηρεάσει άμεσα η κατανάλωση νερού τη μείωση βάρους.

Σε αυτό το άρθρο, θα παρουσιαστούν έξι λόγοι που η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει κάποιον να χάσει κιλά. Επίσης, θα αναφερθεί και πόσο νερό ένα άτομο θα πρέπει να πίνει καθημερινά.

Μπορεί το νερό να βοηθήσει στη μείωση βάρους;

Οι ερευνητές έχουν επιφυλάξεις σχετικά με το αν η κατανάλωση νερού βοηθά ένα άτομο να χάσει κιλά. Αλλά πολλές έρευνες δείχνουν κάποια θετική συσχέτιση μεταξύ της αύξησης της κατανάλωσης νερού και της μείωσης βάρους.

1. Το νερό είναι φυσικό κατασταλτικό όρεξης

Όταν το στομάχι αισθάνεται ότι είναι γεμάτο, στέλνει σήματα στον εγκέφαλο να σταματήσει να τρώει. Το νερό μπορεί να βοηθήσει, καλύπτοντας το κενό στο στομάχι, οδηγώντας στην αίσθηση του κορεσμού και της μείωσης της πείνας.

Είναι γεγονός, ότι ένας άνθρωπος μπορεί να παρερμηνεύσει το αίσθημα της πείνας με εκείνο της δίψας. Η κατανάλωση ενός ποτηριού νερό πριν αναζητήσετε κάτι να φάτε, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ενδιάμεσων γευμάτων.

Σε μία έρευνα του 2014, 50 υπέρβαρες γυναίκες, ήπιαν μισό λίτρο νερό, 30 λεπτά πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό, επιπλέον της ημερήσιας κατανάλωσης νερού για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν μείωση στο σωματικό τους βάρους, το σωματικό τους λίπος και στο δείκτη μάζας σώματος.

2. Το νερό αυξάνει την καύση θερμίδων/μεταβολισμό

Έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στην καύση θερμίδων. Σε μία έρευνα του 2014, 12 άνθρωποι που ήπιαν 500 mL κρύο αλλά και σε θερμοκρασίας δωματίου, βίωσαν αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας.

Έκαψαν περίπου 2-3 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο, 90 λεπτά αφότου ήπιαν το νερό.

Το νερό μπορεί προσωρινά να αυξήσει την κατανάλωση ενέργειας κατά την ανάπαυση ή αλλιώς τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνονται όσο καθόμαστε.

Πίνοντας κρύο νερό υπάρχει μεγαλύτερη βελτίωση στην κατανάλωση θερμίδων, επειδή το σώμα ξοδεύει ενέργεια, ή θερμίδες, ώστε να προετοιμάσει τη θερμοκρασία του νερού στο στομάχι για τη διαδικασία της πέψης.

3. Το νερό βοηθά στην αποβολή των περιττών ουσιών από τον οργανισμό

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, δεν μπορεί να αποβάλει σωστά τις περιττές ουσίες, δηλαδή μέσω της ούρησης ή των κοπράνων.

Το νερό βοηθά τα νεφρά να φιλτράρουν τις τοξίνες και τις ουσίες που δεν χρειάζεται όσο το πεπτικό σύστημα απορροφά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ηλεκτρολύτες. Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο τα νεφρά συγκρατούν υγρά.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα. Το νερό βοηθά τα κόπρανα να κινηθούν μειώνοντας τη σκληρότητά τους.

Επιπλέον, το νερό βοηθά το σώμα να αναρρώσει από προβλήματα πέψης, όπως στη διάρροια και στην δυσπεψία.

Όταν ο οργανισμός επιβαρύνεται με περιττά στοιχεία, ο άνθρωπος μπορεί να νιώσει κουρασμένος και φουσκωμένος. Επομένως, πίνοντας αρκετό νερό, είναι ένας καλός τρόπος να αποβάλλει τις περιττές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν το σωματικό βάρος.

4. Πίνοντας νερό μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων από υγρά

Είναι πολύ εύκολο να συγκεντρωθούν πολλές θερμίδες καταναλώνοντας υγρά όπως αναψυκτικά, χυμούς ή καφέ με ζάχαρη. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι καταναλώνουν πολλές θερμίδες πίνοντας αναψυκτικά ή αλκοόλ.

Αντικαθιστώντας λίγα από τα ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας κάθε μέρα με νερό ή με κάποιο ρόφημα χωρίς θερμίδες, όπως ένα ρόφημα από κάποιο βότανο, θα υπάρχει μακροπρόθεσμα, αποτέλεσμα.

Έρευνες λένε ότι η αντικατάσταση  δύο ή περισσότερων ροφημάτων υψηλής θερμιδικής αξίας με νερό σε διάστημα 6 μηνών, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους της τάξεως του 2-2.5 τοις εκατό σε γυναίκες με παχυσαρκία.

Σε άλλη έρευνα, οι γυναίκες που λάμβαναν μία ποσότητα της τάξεως των 250ml, μετά το μεσημεριανό τους κάθε μέρα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος των 24 εβδομάδων, παρατηρήθηκε ότι έχασαν 13,6 τοις εκατό περισσότερο βάρος σε σχέση με το ίδιο δείγμα γυναικών που κατανάλωνε κάποιο ρόφημα διαίτης μετά το μεσημεριανό.

Σε μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα, παρατηρήθηκε ότι άντρες και γυναίκες που αντικατέστησαν ένα αναψυκτικό με ζάχαρη, με νερό ή ένα αναψυκτικό χαμηλό σε θερμίδες κάθε μέρα για 4 χρόνια, πήραν 0.49 λιγότερα κιλά σε σχέση με μια παρόμοια ομάδα που δεν έκανε καμία αλλαγή.

Η ίδια έρευνα βρήκε ότι οι ενήλικες που αντικατέστησαν τουλάχιστον έναν φρουτοχυμό με νερό ή ποτό χαμηλής θερμιδικής αξίας, πήρε 0.35 κιλά λιγότερα από τους άλλους συμμετέχοντες

5.  Το νερό είναι απαραίτητο στο κάψιμο λίπους

Χωρίς νερό, το σώμα δεν μπορεί να μεταβολίσει σωστά το αποθηκευμένο λίπος ή τους υδατάνθρακες.

Η διαδικασία του μεταβολισμού λίπους ονομάζεται λιπόλυση. Το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας είναι η υδρόλυση η οποία προκύπτει όταν τα μόρια νερού αντιδρούν με τα τριγλυκερίδια ώστε να παράγουν γλυκερόλη και λιπαρό οξύ.

Η κατανάλωση της σωστής ποσότητας νερού είναι απαραίτητη στο κάψιμο λίπους που περιέχεται στο φαγητό, αλλά και στο κάψιμο του λίπους που βρίσκεται στο σώμα.

6. Το νερό βοηθά στην άσκηση

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην απώλειας βάρους είναι η άσκηση.

Το νερό βοηθά τους μυς, τους συνδετικούς ιστούς και τις αρθρώσεις να κινούνται σωστά.

Βοηθά επίσης τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργούν αποτελεσματικά, καθώς αυξάνουν τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το να παραμένει ενυδατωμένο το σώμα μειώνει τον κίνδυνο της ανεπιθύμητης εξέλιξης που μπορεί να πάρει μια καλή προπόνηση, όπως μυϊκές κράμπες και κόπωση.

Πάντοτε να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Δεν υπάρχει τυποποιημένη σύσταση για το πόση ποσότητα νερού θα πίνετε. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο νερό, ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως:

-ανάλογα με τη δραστηριότητα
-ηλικία
-μέγεθος σώματος
-θερμοκρασία
-υγρασία
-έκθεση στον ήλιο
-κατάσταση υγείας


Οι ακόλουθες συστάσεις για την πρόσληψη νερού προέρχονται από την Εθνική Ιατρική Ακαδημία (NAM) στις Ηνωμένες Πολιτείες:
2.700 mL / ημέρα για ενήλικες γυναίκες
3.700 mL / ημέρα για ενήλικες άνδρες

Οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση της πρόσληψης νερού

-να πίνετγε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα
-να μεταφέρετε νερό σε φιάλη επαναχρησιμοποιήσιμου νερού
-πίνετε επιπλέον νερό κατά την άσκηση ή κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.
-πίνετε επιπλέον νερό όταν το κλίμα είναι ζεστό, υγρό ή πολύ ηλιόλουστο
-να έχετε ένα ποτήρι νερό κοντά στο κρεβάτι
-τρώγοντας περισσότερες σούπες ή γεύματα πλούσια σε υγρά, όπως καρύδες, σούπες και smoothies
-τρώγοντας φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, ειδικά μούρα, σταφύλια, πεπόνια, ντομάτες, σέλινο, αγγούρια και μαρούλι.

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Σπανού

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία
Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν 19 κλοπές και διαρρήξεις σε φαρμακεία
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης