Η διατροφή μας επηρεάζει σχεδόν τα πάντα στην ζωή μας, και για τους ασθενείς της νόσου του Crohn, μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στα συμπτώματα. Πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση, ή κάποιο super food που έχει απόλυτη επιτυχία – ό,τι δουλεύει για ένα άτομο, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό για ένα άλλο. Τα παρακάτω, όμως, τρόφιμα έχουν παρουσιάσει κατά γενική ομολογία τα περισσότερα οφέλη για τους ασθενείς της νόσου του Crohn. Για να δούμε ποια είναι αυτά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει αρκετά με τα συμπτώματα, καθώς τα προβιοτικά που περιέχει βοηθούν το έντερο να επανέλθει. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε δυσκολίες με την πέψη πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα, καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς μπορεί να κάνει τα συμπτώματα της διάρροιας και των αερίων χειρότερα.

Λιπαρά ψάρια

Τα ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα μπορούν να βοηθήσουν, λόγω των λιπαρών ωμέγα-3, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συνεπώς καταπολεμούν τις φλεγμονές που προκαλούν τα χειρότερα συμπτώματα.

Φρούτα και λαχανικά

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να απαλύνει σημαντικά τα συμπτώματα. Οι μπανάνες, ειδικά, είναι πολύ καλή, και σχετικά ασφαλή, επιλογή.

Μαγειρεμένα καρότα

Για πολλούς ασθενείς που πάσχουν από την νόσο του Crohn, τα καρότα είναι πολύ καλή επιλογή λαχανικού, ώστε να λάβουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να διακινδυνέψουν να κάνουν τα συμπτώματά τους χειρότερα. Αν τα συμπτώματα βρίσκονται σε έξαρση, μαγειρέψτε τα, για να είναι πολύ πιο εύκολο να χωνευτούν.

Τυρί

Το τυρί είναι πολύ καλός τρόπος να λάβετε ασβέστιο, χωρίς να χρειαστεί να πιείτε γάλα. Κάποιες κατηγορίες τυριού έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, όπως το ελβετικό και το τσένταρ. Τα λιπαρά φαγητά που περιέχουν τυρί, όμως, είναι απαγορευτικά, μιας και μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων.

Δημητριακά

Όσοι υποφέρουν από την νόσο του Crohn, καλύτερα να αποφεύγουν τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα ολικής άλεσης. Άλλα είδη δημητριακών του εμπορίου, όμως, είναι χαμηλότερα σε ίνες, και μπορούν να καταναλωθούν με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Πατάτες

Καλύτερα να αποφύγετε τις φλούδες τους, καθώς περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να σας προκαλέσουν φλεγμονές, αλλά οι πατάτες βοηθούν πολύ κατά την διάρκεια μιας έξαρσης των συμπτωμάτων. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει το σώμα να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;