Γνωρίζατε πως το φαγητό μπορεί να προκαλέσει ημικρανία; Κι όμως, μπορεί, και μάλιστα ορισμένες τροφές είναι αρκετά γνωστοί φταίχτες. Ποιες τροφές είναι άραγε αυτές; Ας ρίξουμε μια ματιά…

Οι πίκλες

Αυτά τα αγαπημένα συνοδευτικά μπορεί να περιέχουν όξινο γλουταμινικό νάτριο—ένα συστατικό που ενισχύει την γεύση και έχει αποδειχθεί πως μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες.

Το κινέζικο

Το όξινο γλουταμινικό νάτριο προστίθεται συχνά στα ασιατικά πιάτα, και ειδικά στο κινέζικο, ώστε να του δώσει έξτρα γεύση. Άλλες τροφές που μπορεί να το περιέχουν είναι οι σούπες σε κονσέρβα, τα κατεψυγμένα φαγητά, τα επεξεργασμένα φαγητά και τα λαχανικά σε κονσέρβα. Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες.

Η σοκολάτα

Η σοκολάτα περιέχει καφεΐνη, όπως και αρκετά αναψυκτικά, το τσάι, τα energy drinks και – φυσικά – ο καφές. Σε μικρές δόσεις, η καφεΐνη μπορεί να είναι ευεργετική. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απορροφήσει καλύτερα τα παυσίπονα, σε περίπτωση ημικρανίας. Σε υψηλές δόσεις, όμως, ένα από τα συμπτώματα είναι η ημικρανία.

Παλαιωμένα τυριά

Η τυραμίνη, ένα συστατικό που βρίσκεται σε αρκετές τροφές, αναγνωρίζεται σαν υπαίτιος για ημικρανίες. Η παρμεζάνα, το τσένταρ και το μπλε τυρί την περιέχουν, όπως και τα καπνιστά ψάρια.

Τα hot dog

…όπως και πολλά άλλα είδη αλλαντικών, όλα περιέχουν τυραμίνη. Επιπλέον, αυτές οι τροφές περιέχουν συνήθως το συντηρητικό νιτρικό νάτριο, που είναι άλλος ένας συνήθης ύποπτος για τις ημικρανίες.

Τα κρεμμύδια

Μας κάνουν να κλαίμε όταν τα κόβουμε, αλλά μπορούν να μας προκαλέσουν και ημικρανία αν τα φάμε. Ναι, και τα – κατά τ’ άλλα υγιεινά – κρεμμύδια περιέχουν τυραμίνη.

Τα αναψυκτικά διαίτης

Πολλά αναψυκτικά διαίτης, αλλά και διάφορα γλυκά που διαφημίζονται ως low-cal περιέχουν το γλυκαντικό ασπαρτάμη. Αυτό το υποκατάστατο της ζάχαρης έχει συνδεθεί με ημικρανίες και πονοκεφάλους, ειδικά στους ανθρώπους που το καταναλώνουν τακτικά.

Το αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί μπορεί να αυξήσει τις ημικρανίες σας, αν πάσχετε ήδη από αυτές, και το λευκό κρασί και η μπύρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ισχυρούς πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει επειδή και το κρασί και η μπύρα περιέχουν τυραμίνη. Επιπλέον, το αλκοόλ ενισχύει την ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, που μπορεί να αυξήσει την ένταση των πονοκεφάλων.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο πιθανό είναι να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο
Εντοπίζοντας τα ''σιωπηλά'' συμπτώματα στρες
Η Sanofi Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής