Το ξέρατε εσείς ότι η διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε την αϋπνία; Ναι, αυτή η δήλωση ακούγεται κάπως απλοϊκή, το ξέρουμε, αλλά αν το καλοσκεφτούμε, η σχέση διατροφής και ύπνου δεν είναι ασήμαντη. Για την ακρίβεια, η αϋπνία μπορεί να επηρεάζεται από την κακή διατροφή. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στα τρόφιμα εκείνα που φροντίζουν τον οργανισμό μας, και ίσως να περιέχουν και μερικά θρεπτικά συστατικά που να μας βοηθούν να πέσουμε για ύπνο πιο εύκολα…

Χυμός βύσσινο

Ο χυμός βύσσινο έχει εκπληκτικά οφέλη για την υγεία μας. Περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Α, βιταμίνης C αλλά και μαγγανίου, αντιοξειδωτικών και – αυτό που επηρεάζει περισσότερο τον ύπνο μας – μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό μας ρολόι.

Γαλοπούλα

Εκτός από τέλεια πηγή άλιπης πρωτεΐνης, η γαλοπούλα είναι και πολύ καλή πηγή μετάλλων, όπως ο φώσφορος και το σελήνιο. Επιπλέον, περιέχει το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που με την σειρά του, μέσα στον οργανισμό, ενισχύει την παραγωγή μελατονίνης. Η πρωτεΐνη της, τέλος, έχει συσχετιστεί με καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια είναι φρούτα με πολύ χαμηλές θερμίδες, αλλά τεράστια οφέλη για την υγεία μας. Περισσότερη βιταμίνη C από όση χρειαζόμαστε σε μία μέρα, βιταμίνη Κ, φολικό οξύ και κάλιο. Η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, σεροτονίνη και αντιοξειδωτικά έχει συσχετιστεί – μέσα από κλινικές μελέτες – με καλύτερη ποιότητα ύπνου, αλλά και μεγαλύτερη ευκολία να κοιμηθούμε.

Αμύγδαλα

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για αυτόν τον θαυματουργό καρπό, για τα καλά του λιπαρά, για τις φυτικές του ίνες και την φυτική του πρωτεΐνη, αλλά δεν μιλάμε αρκετά συχνά για το γεγονός ότι τα αμύγδαλα περιέχουν μαγνήσιο και μελατονίνη. Μην το παρακάνετε, όμως, καθώς είναι και πλούσια σε θερμίδες.

Χαμομήλι

Παλιό και λατρεμένο γιατροσόφι, που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζεται και από την επιστήμη. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν βάλει την επίδραση του τσαγιού από το μικρό αυτό λουλούδι κάτω από το μικροσκόπιο, και τα αποτελέσματα είναι θετικά. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Λιπαρά ψάρια

Σολομός, τόνος ή σαρδέλες, ό,τι κι αν προτιμάτε, ίσως να είναι καλή ιδέα για το βραδινό σας, καθώς περιέχουν βιταμίνη D, και λιπαρά οξέα ω-3. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία μας, όπως και για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, έχουν ιδιότητες οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου.

Καρύδια

Τα καρύδια συνήθως μένουν τελευταία όταν μιλάμε για ξηρούς καρπούς, απλά και μόνο επειδή περιέχουν σημαντικά περισσότερες θερμίδες σε σχέση με άλλους. Κι όμως, τα καρύδια είναι εξωφρενικά υγιεινά, καθώς περιέχουν καλά λιπαρά που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς μας. Επιπλέον, όπως και τα αμύγδαλα, περιέχουν μελατονίνη, που μας βοηθάει να κοιμόμαστε πιο εύκολα μόλις πέσουμε στο κρεβάτι. Ξανά, με μέτρο, για να μην μας κάτσουν… βαριά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο