Γράφει η Ελπινίκη Καπίρη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Επιστημονικός Συνεργάτης Nutrimed ΕΠΕ

 

Τα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη, μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός ενεργού και υγιεινού τρόπου ζωής. Αυτό φαίνεται να είναι ένα από τα συμπεράσματα πληθώρας συνεδρίων διατροφής και υγείας που έλαβαν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες σε όλη την Ευρώπη. 

Τι συζητούν οι επιστήμονες για την ισορροπημένη διατροφή...

Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφής (ICN) που έγινε πριν λίγες ημέρες στη Ρώμη υπό την Αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στην ερώτηση "Τι είναι υγιεινή διατροφή;" οι ειδικοί απαντούν:
"Οι διατροφικές οδηγίες γενικώς προτείνουν ότι οι υγιεινές δίαιτες παρέχουν ποικιλία διατροφικών επιλογών, δίνοντας την απαραίτητη ενέργεια, την κατάλληλη ποσότητα λίπους και πρωτεϊνών, καθώς και μικροθρεπτικών συστατικών μέσα από την κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, λαχανικών και ζωικής προέλευσης προϊόντων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει ότι οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ακόμα, έως 10% της συνολικής ενέργειας που προσλαμβάνουμε μπορεί να προέρχεται από πρόσθετα σάκχαρα, ενώ λιγότερο από 30% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας μπορεί να προέρχεται από λίπος. Το αλάτι πρέπει να περιορίζεται σε λιγότερο από 5 γρ. (1 κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα και θα πρέπει να είναι ιωδιούχο."

...και τι για τα σάκχαρα και το σωματικό βάρος

H Δρ. Gómez Candela, Διευθύντρια του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του La Paz, σε σχετική ομιλία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατροφής και Δημόσιας Υγείας που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Ισπανία, τόνισε ότι " ο ρόλος των σακχάρων στην αύξηση της παχυσαρκίας είναι αμφιλεγόμενος. Παρά τις δημοσιεύσεις ορισμένων μελετών πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση σχετικά με το ρόλο που παίζουν οι πλούσιες σε σάκχαρα δίαιτες στον επιπολασμό της παχυσαρκίας.

Δεν υπάρχουν συστηματικές αποδείξεις ότι η ζάχαρη επηρεάζει την παχυσαρκία περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μακροθρεπτικό συστατικό" άλλωστε, όπως συμπληρώνει η ίδια, αυτό που ισχύει είναι ότι "η οποιαδήποτε αλλαγή στο σωματικό βάρος δημιουργείται από οποιαδήποτε αλλαγή στην πρόσληψη τροφής η οποία δημιουργεί ενεργειακό έλλειμμα ή πλεόνασμα".

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο Δρ. Claude Fischler Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών του CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) στο Παρίσι, στα πλαίσια ομιλίας του στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) "γιατί να αναγκάζουμε τους εαυτούς μας να 'κόβουμε' τη γλύκα και να γευόμαστε μόνο τις 'πίκρες της ζωής;"

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο