Το σπαράγγι είναι ένα πράσινο λαχανικό, μακρόστενο στην εμφάνιση. Ναι, δεν είναι κι από τα πιο δημοφιλή, αλλά μήπως ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτούμε αυτό; Περιέχει πολύ λίγες θερμίδες, βοηθάει την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, αλλά και στο αδυνάτισμα. Ας τα δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά…

Διατροφικό προφίλ

Το σπαράγγι περιέχει λιγότερες από 4 θερμίδες ανά κλαδάκι, μηδέν διατροφική χοληστερόλη ή λιπαρά, και πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου. Περιέχει, όμως, μεγάλες ποσότητες καλίου, φολικού οξέος, φυτικών ινών, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ασβεστίου, σιδήρου αλλά και βιταμινών C και Κ.

Ελαττώνει την όρεξη

Περιέχει την ουσία ινουλίνη, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη υγιεινών βακτηρίων στο έντερο, τα οποία (όπως έχει φανεί από μερικές μελέτες) μπορούν να ελαττώσουν την όρεξη για φαγητό. Επιπλέον, το γεγονός και μόνο ότι είναι τόσο χαμηλά σε θερμίδες, αλλά ταυτόχρονα χορταστικά λόγω των φυτικών ινών τους, μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε την νυχτερινή υπερφαγία.

Ρυθμίζει το σάκχαρο

Το σπαράγγι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β: Β1, Β2, Β3 και Β6 συγκεκριμένα. Αυτές οι βιταμίνες βοηθούν στον μεταβολισμό της γλυκόζης, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερο έλεγχο πάνω στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και να καταπιέζουμε ακόμα περισσότερο την όρεξη για παχυντικά φαγητά που προκαλούν οι απότομες αυξομειώσεις του.

Μας βοηθα να ξεπρηστούμε

Οι φυτικές ίνες του βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως και στην συνεχή παραγωγή προβιοτικών. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη Κ του δίνει διουρητικές ιδιότητες, που μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο λόγω κατακράτησης υγρών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς