Υλικά για 6 πιτάκια

2 μελιτζάνες φλάσκες
3 μεγάλες ντομάτες
3 μπάλες μοτσαρέλα
βασιλικό ξερό ή φρέσκο
6 κομμάτια παραδοσιακό φύλλο
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένω καλά τις μελιτζάνες και τις κόβω σε λεπτές φέτες όπως θα τις έκοβα και για τον μουσακά.
Τις απλώνω σ’ ένα ταψί, τις αλατοπιπερώνω και τις ραντίζω ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Τις ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά.


Πλένω καλά τις ντομάτες και  αφαιρώ μ’ ένα μαχαιράκι πολύ προσεκτικά την ρίζα τους. Τις κόβω σε λεπτές φέτες.
Σε λεπτές φέτες κόβω και την μοτσαρέλα.

Ανοίγω ένα – ένα τα φύλλα και τοποθετώ στο κέντρο τους 4-5 φέτες μελιτζάνα. Κάνω το ίδιο από πάνω με την ντομάτα την οποία αλατοπιπερώνω ελαφρά. Προσθέτω τον βασιλικό και κάνω το ίδιο με πριν και με την μοτσαρέλα. Τέλος κλείνω το φύλλο, διπλώνοντας σαν φάκελο.

Το κάθε πιτάκι που φτιάχνω φροντίζω να έχει περίπου το μέγεθος ενός τοστ.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρεται σκέτο ή με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, ζεστό ή κρύο.

Χρόνος προετοιμασίας 40’
Χρόνος μαγειρέματος 20’
Θερμιδική απόδοση ανά μερίδα: περίπου 235 Kcal.

Διατροφικό σχόλιο

Στη συνταγή αυτή, πρωταγωνιστεί η εξαιρετική μελιτζάνα, με το χαρακτηριστικό χρώμα που οφείλεται σε μια ομάδα ουσιών, τις ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές, αποτελούν υδατοδιαλυτές χρωστικές και στο φυτό έχουν την αποστολή να προστατεύουν τους καρπούς του από την επίδραση της ακτινοβολίας UV.

Στον άνθρωπο οι ανθοκυανίνες, λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς.
Τα 100 γρ. μελιτζάνας εμπεριέχουν περίπου 750 mg ανθοκυανινών, ποσό πολύ μεγαλύτερο από ότι εμπεριέχεται σε άλλες τροφές με σχετικά ανάλογο χρώμα, όπως για παράδειγμα το βύσσινο ή το φραγκοστάφυλο.


Στη γευστική μας πρόταση η μελιτζάνα δεν τηγανίζεται, διαδικασία που θα είχε ως συνέπεια την απορρόφηση μεγάλων ποσών λίπους από το γευστικό λαχανικό.