Γράφει ο Θοδωρής Σκυλακάκης, μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων και διεύθυνων σύμβουλος της Profαrm A.E.

Εδώ και δύο εβδομάδες όλοι οι μετέχοντες στη φαρμακευτική αγορά παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένα πρωτοφανές κυνήγι μαγισσών γύρω απ΄τις πάμπολλες ελλείψεις που παρουσιάζονται. Φαρμακέμποροι ('επιτήδειοι') σε συνεργασία με φαρμακοποιούς ('επίορκους') βαπτίζονται ως ένοχοι για τις ελλείψεις των 'φαρμάκων του λαού' και επιχειρείται να ριχθούν ομαδικά στην πυρά.

Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αναλύσει το 'τις πταίει' για τις ελλείψεις. Αυτά τα έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναλέμε μέχρι ν’ ανοίξουν τα αυτιά των αρμοδίων. Σήμερα όμως, θέλω να δούμε κάτι άλλο, κάτι πιο βαθιά κρυμμένο και συνεπώς πολύ πιο επικίνδυνο.

Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχθώ ότι, ναι πέντε-έξι φαρμακαποθήκες και χίλια φαρμακεία εμπλέκονται στο παράνομο (αλήθεια είναι ;) δίκτυο συλλογής κι εξαγωγής φαρμάκων απ’ τη χώρα. Εδώ να σημειώσω, απλώς ότι οι παραπάνω αριθμοί εκφράζουν το 5% των φαρμακαποθηκών και το 8% των φαρμακείων, όπερ σημαίνει ότι μονοψήφιο ποσοστό της αγοράς φέρει την ευθύνη για πρωτοφανείς ελλείψεις που μαστίζουν το 100% της αγοράς, αλλά και τα νοσοκομεία!!! Φαντάζομαι ότι συμφωνείτε μαζί μου ότι κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον περίεργο, αν όχι αδύνατο να συμβαίνει.

Ας είναι, κι ας πάμε ένα βήμα παρακάτω. Κάθε έγκλημα έχει φυσικούς αλλά και ηθικούς αυτουργούς. Αναρωτήθηκε κανείς ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της συγκεκριμένης εγκληματικής συμπεριφοράς. Τι οδήγησε τα τελευταία 3-4 χρόνια κάποιους συναδέλφους στο να παρανομήσουν ομαδικά, ειδικά όταν κατά τεκμήριο στη χώρα μας η παρανομία ήταν πολύ ευκολότερη και περισσότερο αποδεκτή κατά το παρελθόν σε σχέση με σήμερα.

Εφ' όσον 'η νόσος των τρελλών φαρμακοποιών' δεν έχει ταυτοποιηθεί, καλόν θα ήταν να δούμε το πρόβλημα λίγο πιο προσεκτικά.

Η πολιτεία ξεκινά τον ανένδοτο κατά των παρανόμων

Αυτή ακριβώς η πολιτεία που σήμερα επιχαίρει για την 'αποκάλυψη των ενόχων' είναι η ίδια που το 2010 ψήφισε ως χρόνο αποπληρωμής των υποχρεώσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ προς τα φαρμακεία τις 45 ημέρες και το 2012 τις 60 ημέρες. Η ασυνέπεια της πολιτείας και η ΠΑΡΑΝΟΜΗ συμπεριφορά της, καθώς ουδέποτε τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις απέναντι στα φαρμακεία, απλούστατα 'τίναξε στον αέρα' τις ταμειακές ροές των φαρμακείων και των φαρμακαποθηκών, και οι ταμειακές ροές είναι το οξυγόνο των επιχειρήσεων : χωρίς αυτές πεθαίνουν.

Εκατοντάδες συνάδελφοι έχουν βρεθεί στον Τειρεσία, επειδή το 'χρονοδιάγραμμα Σαλμά' ήταν κενό γράμμα και σήμερα βρίσκονται εκ νέου κατηγορούμενοι επειδή παρανόμησαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρούν την αναγκαία ρευστότητα.

Τη ρευστότητα που ΠΑΡΑΝΟΜΑ δεν τους δίνει η πολιτεία, καθώς σήμερα 15/03/13 έχει πληρωθεί το 55% των συνταγών Νοεμβρίου (υπερήμερη οφειλή από τις 08/02/13) και φυσικά δεν γίνεται κουβέντα για τον Δεκέμβρη (υπερήμερη οφειλή από 07/03/13).

Έχει απόλυτο δίκιο ο αν. Υπουργός Υγείας, οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Εγώ βέβαια, θα ήθελα να δω το ίδιο να συμβαίνει και για τους ηθικά υπεύθυνους, αλλά αυτά μάλλον είναι 'ψιλά γράμματα'. Πάντα φταίει ο Γιάννης Αγιάννης και κανένας άλλος για την κλοπή ενός καρβελιού, και πάντα αυτός θα διώκεται.

Η βιομηχανία σφυρίζει αδιάφορα

Ξέρω ότι θα μου πείτε πως έχω εμμονές κι ότι διακατέχομαι από ψυχώσεις κατά των πολυεθνικών. Εγώ όμως θα επιμείνω, και θα ρωτήσω ; 'Ποιος πουλούσε 50 κουτιά πανάκριβου σκευάσματος κατά της ρευματοειδούς σε μεμονωμένα φαρμακεία την ίδια ώρα που πουλούσε 4 σε φαρμακαποθήκες με 400 φαρμακεία; Ποιος επέλεξε να παρακάμψει τις φαρμακαποθήκες στη διανομή όλων των ακριβών σκευασμάτων του και να πάει να τα πουλάει κατά δεκάδες απευθείας στα φαρμακεία; Ποιος έστελνε εκατό κουτιά φαρμάκου για στυτική δυσλειτουργία και δέκα κουτιά ογκολογικού φαρμάκου σε μεμονωμένα φαρμακεία, όταν οι φαρμακαποθήκες παρακαλούσαν έστω και για ένα κουτάκι; Ήταν τόσο αθώοι και ανυποψίαστοι αυτοί που νόμιζαν ότι όλοι οι αρθροπαθείς ενός νομού μπορεί να έχουν κάνει το 'εντευκτήριο' τους σε ένα και μόνο φαρμακείο; Τα κίνητρα πολλά.

Πρώτα απ' όλα risk diversification (διασπορά πιστωτικού κινδύνου). Ύστερα υφαρπαγή του χονδρεμπορικού κέρδους. Γιατί όχι, και positioning (αυτό που λέμε πιάνω πόρτα για τον χειμώνα!!) στα φαρμακεία εν όψει της αλλαγής του τρόπου συνταγογράφησης (όταν κάποιος εξαρτά τη ρευστότητά του από τη διάθεσή σου, εύκολα προωθεί ότι του πείς).

Όλοι λοιπόν αυτοί οι τύποι-managers επί το ελληνικότερον- γνώριζαν, επικροτούσαν και έμπρακτα στήριζαν τις εξαγωγές μέσω φαρμακείων, όσο το επέτρεπαν οι 'μαμάδες' άλλαξαν ρότα (επιστολή EFPIA στον πρωθυπουργό στις 20/06/12 με αίτημα απαγόρευσης των εξαγωγών) οι ίδιοι ανερυθρίαστα άρχισαν να κλείνουν τις κάνουλες και να ανεβάζουν τους τόνους στον δημόσιο λόγο τους 'κατά των παρανόμων'.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι ίδιοι ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ, καθώς παραβιάζουν την υποχρέωσή τους να παρέχουν δίμηνες πιστώσεις σε φαρμακαποθήκες και φαρμακεία, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τη θηλιά γύρω από τον λαιμό των φαρμακοποιών εξωθώντας τους να παρανομήσουν.

Οξύμωρο! Τους εξωθούν να παρανομήσουν για να βρούν ρευστότητα να πληρώσουν εκείνους που ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ τους την στερούν!

Συμπερασματικά, σε αυτή τη χώρα τίποτα δεν αλλάζει. Πάντα θα υπάρχει επιλεκτική απονομή δικαιοσύνης και η ισονομία θα παραμείνει όνειρο θερινής νυκτός. Σε αυτή τη βάση θα 'επιβληθούν αυστηρότατα πρόστιμα στους φαρμακοποιούς και στις φαρμακαποθήκες που παρανόμησαν' ενώ ΟΚΤΩ πολυεθνικές που βρέθηκαν να εφοδιάζουν ανεπαρκώς την αγορά πλήρωσαν από πέντε χιλιάρικα! Το ότι σε ένα φαρμακείο φτάνουν το 1/12.000 των προϊόντων που πουλάει (ή ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΕΙ) μια εταιρία, προφανώς είναι κάτι που δεν αντιλαμβάνεται η πολιτεία.

Για μία ακόμη φορά οι ηθικοί αυτουργοί θα παραμείνουν αλώβητοι και οι 'Αγιάννηδες' θα οδηγηθούν στην κρεμάλα, ενώ μια ομάδα από 'ειδικούς' και 'καθηγητές' θα κληθεί εκ των υστέρων να περιγράψει πόσο καλύτερα είναι τώρα τα πράγματα 'που καθάρισε η αγορά' και θα ζήσουμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.

Αντί επιλόγου μία ερώτηση;

Αλήθεια, αν- λέμε -αν μπουν τα OTC στα supermarkets ποιος πάει στοίχημα ότι ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΟΥΝ οι εξαγωγές από λιανεμπορικές επιχειρήσεις κι ότι δεν θα υπάρξει εκεί κανένας φραγμός; Βλέπετε στο συγκεκριμένο γήπεδο πέφτει πολύ ξύλο από τους 'σκληροπυρινικούς' κι ο 'διαιτητής' σφυρίζει πάντα προσεκτικά!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας