Του Δημήτρη Βαρνάβα*

Οι συνολικές δαπάνες υγείας του 2009 εμφανίζουν μείωση ποσοστού εν σχέσει με το τρέχον έτος (από 7,8% πέφτουν σε 6,9%). Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ οι δαπάνες υγείας ούτε καν παρακολουθούν την αύξηση του ΑΕΠ και παραμένουν καθηλωμένες.

Το ίδιο συμβαίνει με τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

2.-Οι μισθοί προσωπικού δείχνουν μικρή αύξηση πάνω από τον πληθωρισμό λόγω των επιδομάτων που δόθηκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους υπηρετούντες στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, χωρίς να επιτρέπουν ουσιώδεις μισθολογικές αυξήσεις στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία.

3.- Τα κονδύλια για εφημερίες έχουν την ίδια ποσοστιαία αύξηση με πέρσι (3,2%) η οποία υπολείπεται δραματικά των αναγκών. Η ΟΕΝΓΕ έχει υπολογίσει ότι το κονδύλιο εφημεριών του 2009 θα έπρεπε να ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ εάν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές του εφημεριακού βάσει της πρόσφατης απόφασης του Ελεγκτικού για το 48ωρο.

4.- Οι προσλήψεις 4.500 γιατρών που υποσχέθηκαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Υγείας με κοινή συνέντευξη το Μάϊο δεν φαίνεται να αποτυπώνονται πουθενά στο προσχέδιο προϋπολογισμού.

5.- Η θεσμοθέτηση νέου ιατρικού μισθολογίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί από τα εγγεγραμμένα κονδύλια στο προσχέδιο και φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τη γενναιοδωρία της μόνο στους δικαστικούς.

Συνεπώς, οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν μπορούν να προσδοκούν πως η κυβέρνηση θα τιμήσει με τον παρόντα προϋπολογισμό τις δεσμεύσεις της. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας από τις αρχές Οκτωβρίου και οδηγούν σε πιθανή αναστολή εφημέρευσης είναι βέβαιο ότι θα γενικευθούν από το Νοέμβριο σε όλα τα Νοσοκομεία της χώρας.

Η κυβέρνηση οφείλει τάχιστα να εγγράψει τα αναγκαία κονδύλια στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό και να καλέσει σε συνάντηση τους Νοσοκομειακούς γιατρούς εάν επιθυμεί να αποφύγει το επικείμενο 'εφημεριακό κραχ’. Άλλως αναλαμβάνει πλήρη την πολιτική ευθύνη για τις εξελίξεις που θα υπάρξουν σύντομα στο χώρο της υγείας.

* Μέλος στη Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ)

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα