Το υγιές βάρος και η τακτική άσκηση μπορεί ενδεχομένως να προστατεύουν τους άντρες από την ακράτεια που εμφανίζεται μετά από ριζική προστατεκτομή, αναφέρει νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ 165 αντρών που υποβλήθηκαν σε αφαίρεση προστάτη λόγω καρκίνου, όσοι δεν ήταν παχύσαρκοι και ασκούνταν τακτικά πριν την εγχείρηση είχαν το χαμηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ακράτειας ούρων.

Επιπλέον, ακόμα και μεταξύ των παχύσαρκων, όσοι ασκούνταν πριν την επέμβαση είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν ακράτεια ένα χρόνο μετά την εγχείρηση.

Όλοι οι άντρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή. Η ακράτεια και η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι συνήθεις παρενέργειες, αν και οι δυο συχνά βελτιώνονται με τον καιρό.
Τα τελευταία ευρήματα υποδεικνύουν ότι υπάρχουν επίσης μέτρα όσον αφορά τον τρόπο ζωής για να μειωθεί ο κίνδυνος ακράτειας, δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, Dr.

Kathleen Y. Wolin, του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σαιν Λούις.

Γενικά, άντρες με καρκίνο του προστάτη, όπως όλοι οι άλλοι άντρες πρέπει να ενθαρρυνθούν να ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τακτική άσκηση. Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα ανακάλυψε ότι μεταξύ των αντρών με καρκίνο του προστάτη όσοι ασκούνταν ακόμα και 15 λεπτά την ημέρα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με μη δραστήριους άντρες κατά τη διάρκεια των 20 ετών που διήρκεσε η έρευνα.

Η Wolin, δήλωσε ότι συνιστά στους άντρες που πάσχουν από καρκίνο του προστάτη να μιλήσουν με τον γιατρό τους σχετικά με τον τρόπο που θα ενσωματώσουν την άσκηση στη ζωή τους αν ακολουθούν καθιστική ζωή.

Η Wolin και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα ποσοστά ακράτειας σε 165 άντρες ένα χρόνο μετά τη ριζική προστατεκτομή. Πριν την εγχείρηση όλοι είχαν αναφέρει τις συνήθειες άσκησης. Όσοι δήλωσαν ότι ασκούνταν τουλάχιστον μια ώρα την εβδομάδα θεωρούνταν ενεργοί.

Γενικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι άντρες που ακολουθούσαν καθιστική ζωή είχαν το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνιας ακράτειας, που έφτανε στο 41%. Το χαμηλότερο ποσοστό, της τάξης του 16% είχαν οι δραστήριοι και μη παχύσαρκοι άντρες.

Μεταξύ των παχύσαρκων που ασκούνταν, το ένα τέταρτο εμφάνιζε ακράτεια, ποσοστό ίδιο με αυτό των μη παχύσαρκων, μη δραστήριων-που υποδεικνύει ότι η άσκηση μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές συνέπειες της παχυσαρκίας. Δεν είναι σαφής η αιτία που ενδεχομένως η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την ακράτεια, Μια πιθανότητα, σύμφωνα με τη Wolin, είναι πως όσοι ασκούνται έχουν καλύτερο μυϊκό τόνο, που μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στον έλεγχο της κύστης.

Άλλη πιθανή αιτία είναι ότι όσοι ασκούνται μακροχρόνια έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους σχετικά με την εκτέλεση ασκήσεων Κέγκελ μετά την επέμβαση, οι οποίες δυναμώνουν τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος και μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσουν την ακράτεια και τη σεξουαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με τη Wolin, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αν ορισμένα είδη και εντάσεις άσκησης είναι περισσότερο αποτελεσματικά από άλλα-και πώς οι συνήθειες άσκησης μετά την εγχείρηση προστάτη μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσουν το μακροχρόνιο κίνδυνο ακράτειας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Urology.’

Πηγές:
‘Journal of Urology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;