Τα αίτια που οδηγούν στην ενδοοικογενειακή βία αναζητήθηκαν στην ημερίδα με θέμα ‘Η Βία στην Οικογένεια’, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου, στη Στοά του Βιβλίου. Μια διοργάνωση της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Mediterranean College και του Τομέα Παιδαγωγικών Σπουδών του ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Οι εισηγητές τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η βία θρέφει τη βία, μιας και τα άτομα που δέχονται τη βία μέσα στην οικογένειά τους, είναι πολύ πιθανό να την ασκήσουν στο μέλλον στη δική τους οικογένεια, κάτι που αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ο παιδαγωγικός ρόλος της μητέρας, καθώς και τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου, τόσο από ανθρωπιστική όσο και από θεσμική πλευρά, ενώ υπογραμμίστηκε ο ρόλος της Εκκλησίας και άλλων φορέων στην προσπάθεια πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η μαρτυρία κακοποιημένης γυναίκας, που μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες την εμπειρία της.

Οι κεντρικές εισηγήσεις της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν από την κα Ειρήνη Δορκοφίκη, Δικηγόρο, Υπεύθυνη Ξενώνα ‘Φροντίδα’ με τίτλο ‘Κακοποίηση στην πράξη’, τον κο Ιωάννη Κούρο, Ψυχίατρο, (DEA), Ομαδικό Ψυχοθεραπευτή Ψυχαναλυτή, την κα Μάντα Τσαγκιά – Παπαδάκου, Πρόεδρο - Διαχειρίστρια Μ.Κ.Ο Win Hellas Foundation (Διεθνής οργανισμός υποστήριξης των γυναικών), την κα Νίκη Μάντζιου, υπεύθυνη οργάνωσης & προγράμματος Μ.Κ.Ο Win Hellas Foundation και την κα Χριστίνα Κουτελιέρη – Μαυράκη, Ψυχολόγο- Παιδαγωγό, με τίτλο ‘Μικρά Παιδιά-Μεγάλα θύματα’.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Mediterranean College και του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής αναφέρθηκε στον παιδευτικό ρόλο των ημερίδων που διοργανώνει ο Όμιλος Ξυνή και έκανε ειδική αναφορά για το άνοιγμα της εκπαίδευσης στο ευρύ κοινό που κάνει ο Όμιλος ΞΥΝΗ, μέσω του XINIS EDUCATION FESTIVAL.

Χαιρετισμό ακόμα απεύθυναν ο Πανοσιολογιότατος Αρχ. π. Μάξιμος Παπαγιάννης, Προεδρεύων Μητρ. Συμβουλίου Ι.Α. Αθηνών, ως Εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, η κα Πέμυ Ζούνη, Βουλευτής – Ηθοποιός και η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ κα.

Κατερίνα Παπακώστα, ενώ διαβάστηκε και χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως Ισότητας κας. Μαρίας Στρατηγάκη. Τις εργασίες της ημερίδας συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος κα. Νέτη Φίλια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]